Vështrime

Lideri i botës së lirë dhe xhuxhët e Evropës

Në fundjavë presidenti amerikan Joe Biden qëndroi për vizitë në Poloni. Një vizitë jo vetëm simbolike. Bideni takoi presidentin polak, Andrzej Duda, i cili pas zgjedhjeve presidenciale në SHBA nuk ishte ngutur ta uronte Bidenin, sepse me gjasë ende besonte se do të fitonte Donald Trumpi. Pastaj Polonia u përpoq ta ndalojë një televizion në të cilin kanë investuar edhe amerikanët. Qeveria konservatore polake nuk i duron aq mediat e lira. Këto keqkuptime dukeshin të harruara në fundjavë. Bideni garantoi tërësinë territoriale të Polonisë dhe të vendeve të tjera anëtare të NATO-s. Bideni bëri thirrje për rrëzimin e kriminelit rus të luftës, Vlladimir Putin. Bideni takoi refugjatë ukrainas që kanë arritur në Varshavë. Bideni takoi ministrin e Jashtëm dhe të Mbrojtjes të Ukrainës.

Ndërsa Joe Bideni garanton sigurinë e Evropës demokratike, liderë në Gjermani, politikanë në Austri dhe përfitues në Zvicër nuk janë të gatshëm ta kuptojnë efektin dramatik të agresionit rus kundër Ukrainës

Në fundjavë presidenti amerikan Joe Biden qëndroi për vizitë në Poloni. Një vizitë jo vetëm simbolike. Bideni takoi presidentin polak, Andrzej Duda, i cili pas zgjedhjeve presidenciale në SHBA nuk ishte ngutur ta uronte Bidenin, sepse me gjasë ende besonte se do të fitonte Donald Trumpi. Pastaj Polonia u përpoq ta ndalojë një televizion në të cilin kanë investuar edhe amerikanët. Qeveria konservatore polake nuk i duron aq mediat e lira. Këto keqkuptime dukeshin të harruara në fundjavë. Bideni garantoi tërësinë territoriale të Polonisë dhe të vendeve të tjera anëtare të NATO-s. Bideni bëri thirrje për rrëzimin e kriminelit rus të luftës, Vlladimir Putin. Bideni takoi refugjatë ukrainas që kanë arritur në Varshavë. Bideni takoi ministrin e Jashtëm dhe të Mbrojtjes të Ukrainës.

Sa për krahasim: kancelari gjerman, Olaf Scholz, ende nuk ka dalë as te stacioni i trenit në Berlin për t’i pritur refugjatët. Stacioni ndodhet nja 500 metra larg Zyrës së Scholzit. Pas agresionit rus ndaj Ukrainës, Gjermania premtoi se do t’i japë armë Ukrainës. Por mes premtimit dhe furnizimit duket se ekziston një hendek i madh, siç raportojnë mediat gjermane. Nderin e kësaj qeverie të dominuar nga socialdemokratët janë duke e shpëtuar Të Gjelbrit, të cilët nuk janë përlyer nga paratë e Putinit dhe kanë mbajtur qëndrim moralisht të qartë dhe rigoroz kundër sundimtarit në Kremlin. Ambasadori ukrainas në Berlin, Andrij Melnik, tregoi se si ishte sjellë ministri gjerman i Financave ndaj tij. Ministri quhet Christian Lindner dhe i përket FDP-së, partisë liberale, e cila përfaqëson interesat e biznesit. Melnik tha se Lindner e kishte paralajmëruar me një “buzëqeshje të përzemërt”: “Juve ju kanë mbetur edhe pak orë”. Pastaj kishte thënë se nuk do të kryente punë as furnizimi me armë i Ukrainës, as përjashtimi i Rusisë nga SWIFT-i. “Kjo ishte biseda më e tmerrshme e jetës sime”, ka thënë Melnik.