Vështrime

Uniteti i Perëndimit nis nga shtëpia

Do të ishte tragjikisht ironike nëse Perëndimi arrin ta kthejë lojën e Putinit në Ukrainë në një disfatë të madhe, vetëm që demokracitë e tij liberale t'i nënshtrohen armikut brenda.

Solidariteti i shfaqur në samitet e fundit të NATO-s, SHBA-BE dhe G7, ndërsa presidenti rus, Vladimir Putin, vazhdoi të luftonte Ukrainën, zbuloi Perëndimin e ringjallur. Demokracitë e Atlantikut i janë përgjigjur pushtimit rus me unitet mbresëlënës – dhe disi të papritur – teksa armatosin Ukrainën, përforcojnë krahun lindor të NATO-s dhe sanksionojnë ekonominë ruse.

Në vend që të largojnë emigrantët, vendet anëtare të Bashkimit Evropian po hapin dyert e tyre për miliona refugjatë ukrainas. Kongresi i SHBA-së duket se ka rizbuluar komitetin dypartiak që ka munguar prej kohësh në Washington. Teoricieni politik Francis Fukuyama madje parashikon “lindje të re të lirisë”, që “do të na nxjerrë nga gjendja jonë në lidhje me gjendjen në rënie të demokracisë globale”, duke shtuar me shpresë se “fryma e vitit 1989 do të jetojë falë një grupi trimash ukrainas”.