Vështrime

Putino-adhuruesit e Zvicrës

1.

Adhuruesit e Vlladimir Putinit në Zvicër i bashkon shpesh edhe propaganda kundër pavarësisë së Kosovës. Shumica e këtyre figurave i përkasin partisë populliste SVP. Absurde është se kjo parti ka edhe disa simpatizantë shqiptarë

1.

Çdo mëngjes Roger Köppel ua dërgon lexuesve një Newsletter. Kjo është njëfarë mode e re e redaksive për të qëndruar "afër popullit". Çdo mëngjes letrën e tij me lajme Köppel e shoqëron edhe me një video, ku i thekson, kryesisht, tri gjëra: Perëndimi nuk duhet të jetë aq i moralshëm, mediat e tjera po e heshtin të vërtetën dhe Vlladimir Putini ndoshta mund të ketë të drejtë. Sepse Putini është i keqkuptuar, kështu ka shkruar revista e Köppelit "Weltwoche" më 24 shkurt, në ditën kur i keqkuptuari vendosi të sulmojë Ukrainën. Në të kaluarën Köppel s'ka përtuar të flasë për televizionin propagandistik rus RT. Në një intervistë Köppel e quan veten "realistin e fundit në Evropë", tani ka shkruar një tekst ku vë në pah egoizmin e tij si "(mirë)kuptues i Rusisë". Rusia në këtë rast tingëllon si sinonim për Putinin. Vitin e kaluar, kur i dha intervistë RT-së ruse, Köppel e kishte bashkëbisedues dhe pyetjebërës Thomas Fasbenderin, një gazetar gjerman që mes tjerash, punon për RT, pra zyrën ruse të propagandës televizive. Tani Fasbender shkruan edhe për revistën e Köppel "Weltwoche". Adhurimi i Putinit nga autorët e "Weltwoche" merr përmasa groteske në rastin e një gazetari të pensionuar gjerman. Ai dikur ka qenë korrespondent i një gazete të respektuar gjermane nga disa kryeqendra të botës, në fund edhe nga Zvicra. Para pensionimit ai kaloi nga gazeta liberale gjermane te punëdhënësi i ri "Weltwoche". Nuk ka asgjë më qesharake se kur një burrë i frustruar dhe i pensionuar gjerman përpiqet të bëhet më radikal se publicistët e djathtë zviceranë. Ky autor gjerman në njërin nga numrat e fundit të "Weltwoche" e ka portretizuar kryetarin ukrainas Vollodimir Zelenski si "diktator komik", i cili i fitoi zgjedhjet me premtimin për paqe, por tani "po i prin vendit në luftë". Kjo mënyrë e fajësimit të viktimës dhe e amnistimit të agresorit është tej mase e neveritshme.