Vështrime

Pse Orbani fitoi përsëri?

Hungarezët janë të gatshëm të votojnë për një lider të fortë që shkel normat evropiane nëse u shërben interesave të tyre ekonomike. Sfida për opozitën e Hungarisë është të krijojë një kombinim të politikave ekonomike dhe sociale që tërheq një shumicë të fortë të publikut votues, duke përfshirë klasën e mesme në rritje dhe ata që kanë mbetur pas nga tranzicioni ekonomik dhe politikat e Orbanit

Kryeministri autokratik i Hungarisë, Viktor Orban, pritej të fitonte rizgjedhjen për një mandat të katërt radhazi këtë fundjavë, për shkak të një sistemi zgjedhor të manipuluar dhe një media të kontrolluar kryesisht nga shteti, që e bëri të pamundur për opozitën të arrijë shumë votues. Mirëpo shkalla e fitores së Orbanit e ka tronditur shumicën e vëzhguesve. Kandidati i Bashkë për Hungarinë, Peter Marki-Zay, e ka humbur votën popullore me 53% kundrejt 35%, duke i dhënë Partisë Fidesz të Orbanit një supershumicë kushtetuese në Parlament. Kjo ishte humbje dërrmuese edhe për Bashkimin Evropian.

Ndoshta rezultati do ta detyrojë opozitën e Hungarisë të marrë parasysh arsyet kryesisht ekonomike pse kaq shumë njerëz votojnë për Orbanin. Pas fitores gjithëpërfshirëse të Fidesz në zgjedhjet e 2010 dhe viteve të vështirësive ekonomike, shumica e hungarezëve përjetuan rritje të standardeve të jetesës. Ndërkohë që një rimëkëmbje ekonomike pas vitit 2014, që krijoi mijëra vende të reja pune, e ndihmoi Orbanin, e politikat e tij luajtën rol të madh, duke krijuar një koalicion ndërklasor për Fidesz.