Vështrime

Pse spiunët amerikanë duhet të jenë në qendër të vëmendjes?

Bërja publike e raporteve të inteligjencës është më shumë art, sesa shkencë. Spiunët dhe analistët kanë luftuar për ta zotëruar këtë art

Muajin e kaluar, kur drejtoresha e Inteligjencës Kombëtare të SHBA-së, Avril Haines, prezantoi vlerësimin vjetor të kërcënimeve të komunitetit të inteligjencës në Komitetin e Inteligjencës së Senatit, anëtarët e komisionit e lavdëruan atë për “punën e shkëlqyer” që çoi në pushtimin rus të Ukrainës dhe për “vazhdimësinë e saj që t’i mbajë ata të informuar”. Për nder të komunitetit të inteligjencës amerikane dhe për hidhërimin e presidentit rus, Vladimir Putin, senatorët amerikanë nuk ishin të vetmit që u informuan. Edhe pjesa tjetër e botës ishte falë zbulimeve të plota strategjike të inteligjencës amerikane.

Bërja publike e raporteve të inteligjencës është më shumë art, sesa shkencë. Spiunët dhe analistët kanë luftuar për ta zotëruar këtë art. Mirëpo, kur bëhet fjalë për Ukrainën, drejtori i CIA-s, William Burns, meriton njohje për ndryshimin e mënyrës sesi agjencia mendon për zbulimin e sekreteve të saj. Si ish-ambasador në Moskë, Burns ka thënë para Komisionit të Senatit se “në të gjitha vitet që kalova si diplomat karriere, pashë shumë raste në të cilat humbëm luftërat e informacionit me rusët”.