Vështrime

Çka eksporton Rusia? Frikë!

Shtetet e fuqishme sigurojnë ndikim në botë përmes “soft power-it”, fuqisë së butë. Koreja e Jugut, për shembull, vitin e kaluar u bë e njohur sërish në mbarë botën përmes serisë “Squid Game”, e cila ishte hit në Netflix. Koreja e Jugut i ka 50 milionë banorë dhe ka një territor prej 100’210 kilometra katrorë, por sa i përket kreativitetit është superfuqi. Bruto prodhimi vendor i Koresë së Jugut është 1631 miliardë dollarë. Rusia është vendi gjeografikisht më i madh në botë (17,1 milionë kilometra katrorë) dhe ka 144 milionë banorë, por bruto prodhimi vendor i Rusisë nuk i kalon 1483 miliardë dollarë. Këtu s’po përmendim Shtetet e Bashkuara të Amerikës, të cilat janë prijëse me “soft power”.

Diktaturat si Rusia nuk disponojnë me “soft power”, me fuqi të butë, andaj botën e jashtme e kërcënojnë edhe me armë bërthamore, ndërsa popullsinë vendore e paralajmërojnë vazhdimisht mbi rrezikun e sulmit nga jashtë. Diktatura nuk mund të jetojë pa tensione. Viteve të fundit, luftën kundër botës perëndimore Rusia e ka zgjeruar edhe me përdorimin e mjeteve hibride

Shtetet e fuqishme sigurojnë ndikim në botë përmes “soft power-it”, fuqisë së butë. Koreja e Jugut, për shembull, vitin e kaluar u bë e njohur sërish në mbarë botën përmes serisë “Squid Game”, e cila ishte hit në Netflix. Koreja e Jugut i ka 50 milionë banorë dhe ka një territor prej 100’210 kilometra katrorë, por sa i përket kreativitetit është superfuqi. Bruto prodhimi vendor i Koresë së Jugut është 1631 miliardë dollarë. Rusia është vendi gjeografikisht më i madh në botë (17,1 milionë kilometra katrorë) dhe ka 144 milionë banorë, por bruto prodhimi vendor i Rusisë nuk i kalon 1483 miliardë dollarë. Këtu s’po përmendim Shtetet e Bashkuara të Amerikës, të cilat janë prijëse me “soft power”.

Diktaturat si Rusia nuk disponojnë me “soft power”, andaj botën e jashtme e kërcënojnë edhe me armë bërthamore, ndërsa popullsinë vendore e paralajmërojnë vazhdimisht mbi rrezikun e sulmit nga jashtë. Diktatura nuk mund të jetojë pa tensione. Viteve të fundit luftën kundër botës perëndimore Rusia e ka zgjeruar edhe me përdorimin e mjeteve hibride.