Vështrime

Dilema çlirimtare millosheviqiane e A.Vuçiqit

1.

Pas tridhjetë vjet “çlirimesh” nga popujt e Jugosllavisë, idesë evropiane, vlerave dhe identitetit Perëndimor, njerëzimit e tolerancës, Serbia tash duhet të përcaktojë se a dëshiron dhe a mundet të çlirohet nga Rusia?

1.

Ndërsa shembej Muri i Berlinit, lideri i Serbisë, Sllobodan Millosheviq, mori dy vendime historike që do të kenë pasoja deri në ditën e sotme. I pari qe të mos i bashkohej valës së shembjes së monizmit, pra hapjes ndaj demokracisë pluraliste. Në vend të sistemit shumëpartiak, ai ngulte këmbë se ishte i mundshëm pluralizmi brenda Partisë Komuniste dhe me këtë këmbëngulje bëri që Serbia të ishte vendi i fundit në ish-Jugosllavi me parti të tjera (e jo pak njerëz thonë se këto u lejuan ngase paraprakisht Shërbimi Sekret serb futi njerëzit e vet në të gjitha këshillat themeltare). Vendimi i dytë ishte që në vend të reformimit të Federatës Jugosllave që ajo të bëhet kompatibile me Bashkimin Evropian, e të integrohet në të me hap të shpejtuar, ai vendosi që ta zhbëjë atë federatë, me insistim për rol të veçantë e centralizues të Serbisë.