Vështrime

Një ditë e mirë për Evropën

1.

Në Francë fiton Emmanuel Macroni dhe në Slloveni humb Janez Jansha. Ç’domethënë kjo për Kosovën?

1.

Presidenti amerikan, Joe Biden, pas rizgjedhjes së Emmanuel Macronit në postin e presidentit të Francës tha se Franca është aleati më i vjetër i SHBA-së. Mund të jetë kështu, historikisht, por sa i përket demokracisë, SHBA-ja ka diçka për të mësuar nga Franca. Për dallim nga SHBA-ja ku popullisti Donald Trump ende nuk e pranon rezultatin e zgjedhjeve dhe ku një numër frikshëm i konsiderueshëm i republikanëve besojnë se Joe Biden është president jolegjitim, në Francë është pak më ndryshe. Marine Le Pen është politikane ekstremiste dhe njëra nga udhëheqëses së të djathtës ekstreme evropiane, por ajo të dielën në mbrëmje nuk u bëri thirrje përkrahësve të saj për të sulmuar parlamentin francez. Por sjellja e Le Pen nuk është arsye për të festuar. 40 për qind e votueseve dhe votuesve francezë kanë votuar për programin e saj racist, antiperëndimor, të rrezikshëm.