Vështrime

Nuk duhet kërkuar arsye në krahasimet që Putini i bën me Kosovën

Mediat në Serbi, por edhe më gjerë në rajon, kanë shkruar se si presidenti i Rusisë Vladimir Putin e ka goditur me “thikë prapa shpine” mikun e tij, presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq. Këto media e kanë parë si “paralajmërim të njohjes së Kosovës nga Rusia” krahasimin që ai ka bërë mes rastit të Kosovës dhe rajoneve separatiste që po i okupon Rusia në Ukrainë. Putini në takim me Sekretarin e përgjithshëm të OKB-së, Guteres, ka thënë se ai “e ka lexuar me kujdes mendimin e GJND-së për Kosovën” dhe aty ka gjetur se si rajonet që shpallin pavarësi, duke e realizuar të drejtën në vetëvendosje, mund ta bëjnë këtë pa pëlqimin e vendit nga i cili shkëputen. Pra, Putini konkludon, ashtu siç e ka njohur perëndimi pavarësinë e Kosovës, ashtu edhe Rusia i ka njohur ato të Luhanskut dhe Donjetskut.

Është e kotë dhe e panevojshme që të kërkohet arsye në krahasimet që presidenti i Rusisë, Putin, i bën mes Kosovës dhe territoreve të okupuara në Ukrainë. Putini me këto krahasime nuk paralajmëron njohjen e Kosovës e as respektimin e së drejtës ndërkombëtare. Sepse GJND-ja, nëse Putini e respekton, ka kërkuar edhe ndaljen e agresionit të Rusisë ndaj Ukrainës. Kosova vërtet ka qenë rast “sui generis”. Ka elemente nga rasti i Kosovës që mund të krahasohen me ndonjë rast tjetër në botë. Por nuk ka asnjë rast tjetër në botë që mund t’i ketë të gjitha elementet që i ka rasti i Kosovës. Krahasimi më i afërt është ai mes sjelljes së Rusisë dhe krimeve që po bën në Ukrainë, me krimet që i bënte Serbia në Kosovë

Mediat në Serbi, por edhe më gjerë në rajon, kanë shkruar se si presidenti i Rusisë Vladimir Putin e ka goditur me “thikë prapa shpine” mikun e tij, presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq. Këto media e kanë parë si “paralajmërim të njohjes së Kosovës nga Rusia” krahasimin që ai ka bërë mes rastit të Kosovës dhe rajoneve separatiste që po i okupon Rusia në Ukrainë. Putini në takim me Sekretarin e përgjithshëm të OKB-së, Guteres, ka thënë se ai “e ka lexuar me kujdes mendimin e GJND-së për Kosovën” dhe aty ka gjetur se si rajonet që shpallin pavarësi, duke e realizuar të drejtën në vetëvendosje, mund ta bëjnë këtë pa pëlqimin e vendit nga i cili shkëputen. Pra, Putini konkludon, ashtu siç e ka njohur perëndimi pavarësinë e Kosovës, ashtu edhe Rusia i ka njohur ato të Luhanskut dhe Donjetskut.

Presidenti i Rusisë nuk ka nevojë për asnjë argument, ai i përmend disa argumente vetëm për opinionin e tij të brendshëm dhe atë pjesë të opinionit ndërkombëtar që edhe ashtu është kundër perëndimit. Krahasimi i rasteve të Donbasit dhe Luhanskut me Kosovën është vetëm një prej shumë arsyeve të paqëndrueshme që Putini i përmendi për të arsyetuar invazionin në Ukrainë. Herë përmend “luftën kundër nazizmit”, herë “ndalimin e gjenocidit kundër folësve të rusishtes”, herë “parandalimin e hyrjes së Ukrainës në NATO”, e herë “shkatërrimin e armëve biologjike dhe kimike” që kinse i paska Ukraina që i ka “prodhuar me ndihmën amerikane”.