Vështrime

Debakli moral i intelektualëve gjermanë

Jürgen Habermas është një burrë plak. 92-vjeçar. Jürgen Habermas, sociolog e filozof, konsiderohet si njëri nga mendimtarët më të rëndësishëm të botës, gjithsesi ai është opinionisti më me ndikim në Gjermani. Ndonëse në moshë të shtyrë, Jürgen Habermas ka vendosur të shkruajë – për Ukrainën. Në një tekst të gjatë, i cili zë dy faqe të gazetës “Süddeutsche Zeitung”, Habermas i del në mbrojtje kancelarit Olaf Scholz, të kritikuar nga opozita konservatore dhe disa parti partnere të qeverisë së tij se në raport me Ukrainën po mban qëndrim të ngurtë, duke mos u solidarizuar sa duhet.

Sociologu Jürgen Habermas, dhe intelektualë të tjerë gjermanë po i bëjnë indirekt apel Ukrainës të dorëzohet për ta qetësuar Vlladimir Putinin. E pabesueshme, por e vërtetë

Jürgen Habermas është një burrë plak. 92-vjeçar. Jürgen Habermas, sociolog e filozof, konsiderohet si njëri nga mendimtarët më të rëndësishëm të botës, gjithsesi ai është opinionisti më me ndikim në Gjermani. Ndonëse në moshë të shtyrë, Jürgen Habermas ka vendosur të shkruajë – për Ukrainën. Në një tekst të gjatë, i cili zë dy faqe të gazetës “Süddeutsche Zeitung”, Habermas i del në mbrojtje kancelarit Olaf Scholz, të kritikuar nga opozita konservatore dhe disa parti partnere të qeverisë së tij se në raport me Ukrainën po mban qëndrim të ngurtë, duke mos u solidarizuar sa duhet.

Në rastin konkret solidarizim domethënë: furnizim i Ukrainës me armë të rënda. Vetëm pas presionit të madh Scholz ka pranuar të furnizojë Ukrainën me tanke, por nuk dihet ende se si do të sigurohet municioni kundërajror. Municioni prodhohet në Zvicër, e cila duke iu referuar neutralitetit ia ka ndaluar Gjermanisë që municionin t’ia dorëzojë Ukrainës.