Vështrime

Falimentimi moral i pacifizmit gjerman

Për aq kohë sa Gjermania nuk fillon që të veprojë sikurse aleatët e saj, një çarje e madhe politike në Evropë është e pashmangshme. Ukrainasit do të humbasin të gjithë besimin në Gjermaninë, ndërsa pjesa tjetër e Evropës Qendrore dhe asaj Lindore do të mësonte që përherë të jetë dyshuese për motivet gjermane, pa marrë parasysh se kush është në krye

Pas një shtatzënie të tejzgjatur, Gjermania më në fund e lindi vendimin e saj për të dërguar armatim të rëndë në Ukrainë. Porse foshnja lindi e vdekur: tanket kundërajrore “Gepard” që Gjermania i ofron janë antikitete të cilave u mungon municioni. Prodhuesi ka në dispozicion vetëm 23.000 fishekë. Ministria gjermane e Mbrojtjes që atëherë ka njoftuar se do të kërkojë municion rezervë në vendet e largëta si Jordania, Brazili dhe Katari. Përderisa Rusia hedh mbeturina ndaj fqinjit të saj – duke i vrarë, torturuar dhe përdhunuar civilët – Gjermania mbetet e zhytur në një rrëmujë të papërshtatshme.

Të dy vendet kanë tradita të pasura militariste, duke sunduar si perandori totalitare në shekullin e njëzetë. Shtigjet e tyre u ndanë pas mposhtjes së Hitlerit, porse vazhduan të lëvizin në mënyrë simetrike. Në veçanti, derisa Gjermania e braktisi imperializmin, besimi në një “mision të veçantë” (Sonderweg) në histori e ka ruajtur fuqinë e tij.