Vështrime

Stuhia në ardhje stagflacioniste

Si fillim, që nga kriza globale financiare, ka pasur tërheqje nga globalizimi dhe kthim në forma të ndryshme të proteksionizmit. Kjo pasqyron faktorët gjeopolitikë dhe motivimet e brendshme politike në vendet ku grupe të mëdha të popullsisë ndihen “të lënë pas”

Realiteti i ri me të cilin duhet të mendojnë shumë ekonomi të përparuara dhe tregje në zhvillim është inflacioni më i lartë dhe ngadalësimi i rritjes ekonomike. Dhe një arsye e madhe për periudhën aktuale të stagflacionit është një seri goditjesh negative të ofertës agregate që ka ulur prodhimin dhe ka rritur kostot.

Kjo nuk duhet të jetë befasi. Pandemia e COVID-19 detyroi shumë sektorë të mbylleshin, ndërpreu zinxhirët globalë të furnizimit dhe nxiti reduktim të dukshëm të vazhdueshëm të ofertës së punës, sidomos në Shtetet e Bashkuara. Më pas erdhi pushtimi i Ukrainës nga Rusia, i cili ka rritur çmimin e energjisë, metaleve industriale, ushqimit dhe plehrave. Dhe tani, Kina ka urdhëruar masa të ashpra për COVID-19 në qendrat kryesore ekonomike si Shangai, duke shkaktuar ndërprerje shtesë të zinxhirit të furnizimit dhe pengesa në transport.