Vështrime

Një recetë pa ilaçe

1.

Mbi një recetë të mjekëve kanadezë për dembelë – dhe disa ecje në natyrën e mrekullueshme të Kosovës dhe Zvicrës

1.

Pothuaj askush nuk shkon te mjeku pa ndonjë zor. Kur shkon te mjeku, ai të pyet: “Çfarë e mire ju solli këtu?” Ose: “Çfarë halli ke?” Ose: “Ku të dhemb?” E kështu me radhë. Shumë njerëz shkojnë te mjeku nga halli, por ka edhe të tjerë që shkojnë për shkak se janë dembelë. Kundër dembelëve mjekët kanadezë kanë gjetur një ilaç: “Park prescription”. Receta me këtë përshkrim nuk kushton asgjë. Nuk është ilaç i prekshëm, është urdhër për të qëndruar në ajër të pastër, për të ecur në natyrë. Kush ka një recetë të tillë, ka të drejtë të hyjë falas në parqet nacionale të Kanadasë. Projektin e kanë iniciuar drejtoritë e parqeve nacionale të Kanadasë. Që nga shkurti, mbi 4000 mjekë, psikologë dhe ekspertë të tjerë të shëndetësisë janë regjistruar për t’u lëshuar pacientëve receta pa ilaçe, pra këshilla urgjente për të ecur në natyrë. Çka sjelle ecja në natyrë? 20 minuta shëtitje në mal ulin tensionin e gjakut dhe reduktojnë hormonin e stresit të quajtur koristol. Kush kalon një kohë të caktuar në natyrë, jeton më gjatë. Të gjitha këto janë të dëshmuara nga studimet e shumta. Disa shembuj nga praktika. Shembulli parë nga Kosova.