Vështrime

Perëndimi i kuptoi gabim sanksionet ndaj Rusisë

Perëndimi i kuptoi gabim sanksionet ndaj Rusisë

Veprimi i jashtëligjshëm ushtarak i Rusisë mund dhe duhet të kundërshtohet me anë të një përgjigjeje ekonomike parimore, efektive, të drejtë dhe ligjore. Perëndimi mund ta arrijë një përgjigje të tillë, duke i zëvendësuar sanksionet e saj aktuale me kufizime gjithëpërfshirëse dhe kolektive për eksportet e mallrave në Rusi

Perëndimi iu përgjigj pushtimit rus të Ukrainës me sanksione të peshës dhe shtrirjes së pashembullt. Bazuar në standardin e proporcionalitetit, reagimi i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Bashkimit Evropian dhe i aleatëve të tyre duket i përshtatshëm. Agresioni serioz ndërkombëtar kërkon përgjigje serioze. Por bazuar në standardet e konsistencës, efektivitetit dhe paanësisë, është më se qartë se Perëndimi ka zgjedhur strategjinë e duhur. Qeverive mund t’u duhet që ta rimendojnë konstruksionin e regjimit të sanksioneve.

Deri më tani, përshkrimi perëndimor është përqendruar në fuqinë e masave ndëshkuese. Ato e kanë shënjestruar tregtinë, duke i kufizuar eksportet e teknologjisë dhe importet e naftës dhe gazit rus; financat, duke i parandaluar transaksionet nga bankat e caktuara ruse; pronat zyrtare, duke e ngrirë pjesën më të madhe të rezervave valutore të Bankës Qendrore ruse; investimet e huaja, duke i shtrënguar firmat perëndimore që t’i ndërpresin operacionet në Rusi; dhe pasuritë personale, duke i shpronësuar zotërimet e oligarkëve dhe të zyrtarëve rusë.