Vështrime

Udhëtimi i Bashkimit dhe Lensit për në Perëndim

Udhëtimi i Bashkimit dhe Lensit për në Perëndim

Lensi është një qenush rrugësh në Prishtinë. Gjatë drekës në njërin nga tarracë e një restoranti luksoz të Prishtinës, Lensi simpatik u spikat nga një zonjë e huaj që po përfundonte misionin e saj pranë një organizate ndërkombëtare. Pa një pa dy, ajo vendosi ta “adaptojë” Lensin dhe ta marrë me vete në atdheun e saj. Lensi është i privilegjuar. Ai gëzon lirinë e lëvizjes. I mjafton vetëm një pasaportë veterinare e lëshuar nga institucionet e Republikës së Kosovës dhe dëshmia e vaksinimit. Të nesërmen Lensi fillon jetën e tij të re brenda zonës Schengen, si i barabartë dhe i barasvlershëm me qenushët e tjerë në Perëndim.

Bashkimi është një ndërmarrës i ri. Nga kursimet familjare ai realizoi ëndrrën e tij për të hapur një biznes. Ndërmarrja e tij po rritet si rezultat i punës, zellit dhe sakrificës. Bashkimi punëson sot dymbëdhjetë të rinj. Falë njohurive të gjuhës gjermane, të cilën e ka përvetësuar nga televizori, Bashkimi ka vendosur kontakte me disa kompani në Gjermani e Austri, të cilat interesohen të importojnë produktet inovative të Bashkimit. Për të detajuar kushtet e bashkëpunimit, Bashkimi është ftuar t’i takojë përfaqësuesit e këtyre kompanive. Por, ai ka një pengesë, të cilën Lensi nuk e kishte: sikundër edhe 1.8 milionë shtetasve kosovarë, atij i duhet një vizë.