Vështrime

Humnera Kushtetuese e Amerikës pas Ligjit Roe

Doktrina e së drejtave të shteteve është teori ligjore e vampirëve nga e kaluara e palavdishme e Amerikës, rilindja e së cilës rrezikon demokracinë dhe qeverisjen. Sot, është më e qartë se kurrë pse Benjamin Franklin, i pyetur se çfarë forme qeverisjeje kishte zgjedhur Konventa Kushtetuese, supozohet se u tall: “Një republikë, nëse mund ta mbani”.

Spektri i vjetër ligjor i doktrinës së të drejtave të shteteve po e ndjek si hije Republikën amerikane. Kjo teori kushtetuese e zombeve u përdor dikur për të promovuar kauzën e shteteve rebele që mbanin skllevër para Luftës Civile në SHBA dhe për të mbrojtur ndarjen racore në ish-Konfederatën për një shekull më pas. Sot, ajo përsëri kërcënon si të drejtat civile, ashtu edhe themelet e shtetit amerikan.

Teoria e së drejtave të shteteve thotë se shtetet mund të vendosin për liritë thelbësore dhe madje të anulojnë politikat kombëtare. Dhe kalon përmes draftit të rrjedhur së fundmi të një opinioni të shumicës së Gjykatës Supreme të SHBA-së, i shkruar nga gjyqtari Samuel Alito, i cili do të rrëzonte Roe kundër Wade, vendimin historik të Gjykatës në vitin 1973, që legalizoi abortin në mbarë SHBA-në.