Vështrime

Lufta lokale për lirinë e shtypit

Pa qasje në informacion të saktë dhe objektiv nuk mund të ketë zgjedhje të lira dhe të ndershme lokale. Fakti që demokracia është e vetmja lojë në qytet në nivel kombëtar, është një siguri e vogël për ata që jetojnë në një shtet apo provincë të sunduar nga një autokrat lokal

Një dramë makabre politike u zbulua së fundmi në provincën filipinase të Palawanit, ishull i njohur kryesisht për biodiversitetin e pasur dhe plazhet e paprekura. Më 9 maj, Joel T. Reyes, organizatori i dyshuar i vrasjes së vitit 2011 të transmetuesit të njohur të radios, Gerry Ortega, kandidoi sërish për guvernator. Sikur Reyes të kishte fituar, mundësitë që familja e Ortegës të merrte drejtësi për vrasjen do të ishin pakësuar. Për fat të tyre ai humbi.

Ani pse episodet si vrasja e Ortegas mund të duken ekstreme, ato janë më të zakonshme nga sa mund ta kuptojnë të tjerët. Elitat e fuqishme autoritare lokale si Reyes, të mbështetura nga mjedisi politik që shpesh u garanton atyre mosndëshkimin, përbëjnë kërcënimin më vdekjeprurës për gazetarët.