Vështrime

Konsensus klimatik në Lindje të Mesme

Ne synojmë të plotësojmë dhe zgjerojmë, nga një perspektivë evropiane, atë që ka nisur i dërguari i posaçëm presidencial i SHBA-së për Klimën, John Kerry, me shtytjen e tij diplomatike që vendet e Lindjes së Mesme të hyjnë në fazën e energjisë së rinovueshme. Kjo nënkupton financimin e zhvillimit të bashkëpunimit në shkallë të gjerë të energjisë së rinovueshme dhe ujit në rajon dhe ndërtimin e një konsensusi edhe më të fortë klimatik. Jam i bindur se nëse diplomacia e klimës mbështetet nga projekte inovative të cilësisë së lartë me rëndësi rajonale, mund të hapë rrugë të reja premtuese për të ndjekur stabilitetin, rritjen dhe paqen në Lindjen e Mesme. Është koha për t'i dhënë një shans financimit të klimës

Luksemburg - Këtë javë e takova në Ramallah adoleshenten Miriam, e cila tregoi se sa shumë ka përfituar nga një prej 450 shkollave me energji diellore që Banka Evropiane e Investimeve ka financuar në Bregun Perëndimor. Duke folur me anglishte të përsosur, Miriam ishte plotësisht e vetëdijshme për sfidat me të cilat përballet rajoni i saj për shkak të ndryshimeve klimatike. Por gjithashtu ishte plot optimizëm dhe jashtëzakonisht e artikuluar derisa shpjegonte pse Lindja e Mesme duhet të bëjë më shumë për të korrur rrezet e diellit, një nga burimet e pakta të energjisë së pastër që gëzon me bollëk.

Të nesërmen, kryeministri izraelit, Naftali Bennett, më kujtoi se BEI-ja ndihmoi në financimin e katër nga gjashtë impiantet e shkripëzimit të Izraelit, duke përfshirë një që do të jetë më i madhi në botë kur të vihet në funksion në vitin 2023. Ai bëri shaka se pothuajse dy të tretat e ujit në vendin tonë erdhën nga ato projekte të mbështetura nga BEI-ja. Në një rajon me një popullsi në rritje, izraelitët e dinë se mungesa e ujit mund të çojë lehtësisht në konflikte të reja. Ata duan të zhvillojnë kapacitet më të madh të shkripëzimit në mënyrë që të mund të shkëmbejnë potencialisht ujin për energji të pastër.