Vështrime

Grushti i shtetit

Si u organizua grushti i shtetit në Turqi dhe përse presidenti turk kishte arsye për të brohoritur?

Gjatë fundjavës regjimi i presidentit turk Rexhep Taip Erdogan ka shënuar njëvjetorin e përpjekjes për puç nga një grup i vogël brenda ushtrisë. Ky “jubile” ka shërbyer për të betonuar mitin e ri mbi popullin turk, që më 15 dhe 16 korrik 2016 mbrojti demokracinë kundër “forcave të errëta” të prira nga imami Fethullah Gülen. Ky narracion po i shërben Erdoganit dhe mbështetësve të tij për të propaganduar një Turqi të re, një Republikë të dytë turke, larg Republikës së themeluar nga Mustafa Kemal Ataturku para gati një shekulli.