Vështrime

Ballkani duke pritur hyrjen në BE në vitin 2055

Është viti 2055, bota perëndimore flet ende për problemet klimatike për shkrirjen e akullnajave në alpe dhe për ndotjen e ambientit. Në Prishtinë temë e ditës më 14 qershor 2055 është lajmi se Komuna e Deçanit, pas Komunës së Kamenicës, ka blerë veturë elektrike për zyrën e kryetarit. Temë tjetër e madhe është kjo: më 2055 Bullgaria bllokon negociatat për anëtarësimin e Kosovës në Bashkimin Europian me arsyetimin se Kosova nuk po e pranon ekzistencën e «pakicës bullgare» në Kosovë. Bullgaria thotë se prejse është kurdisur dynjaja, në Dragash e rrethinë s’ka jetuar etni tjetër përveç bullgarëve. Ndërkohë, një shoqatë goranësh me seli në Dragash thotë se në fakt paraardhësit e tyre kanë qenë ilirë. Në ndërtesën e shoqatës së goranëve është vendosur një pankartë e madhe: «Jemi ilirë, nuk jemi bullgarë».

Vizita e kancelarit gjerman, Olaf Scholz, mund të ilustrohet me një anekdotë mbi vitin 2055. Dhe një shikim në Mesjetë.

Është viti 2055, bota perëndimore flet ende për problemet klimatike për shkrirjen e akullnajave në alpe dhe për ndotjen e ambientit. Në Prishtinë temë e ditës më 14 qershor 2055 është lajmi se Komuna e Deçanit, pas Komunës së Kamenicës, ka blerë veturë elektrike për zyrën e kryetarit. Temë tjetër e madhe është kjo: më 2055 Bullgaria bllokon negociatat për anëtarësimin e Kosovës në Bashkimin Europian me arsyetimin se Kosova nuk po e pranon ekzistencën e «pakicës bullgare» në Kosovë. Bullgaria thotë se prejse është kurdisur dynjaja, në Dragash e rrethinë s’ka jetuar etni tjetër përveç bullgarëve. Ndërkohë, një shoqatë goranësh me seli në Dragash thotë se në fakt paraardhësit e tyre kanë qenë ilirë. Në ndërtesën e shoqatës së goranëve është vendosur një pankartë e madhe: «Jemi ilirë, nuk jemi bullgarë».

Qeveria e Bullgarisë bllokon po ashtu hyrjen e Malit të Zi në BE me arsyetimin se Podgorica po refuzon të pranojë se gjuha malazeze është dialekt i Bullgarisë perëndimore. Historianët bullgarë thonë se kanë zbuluar gjurmë të një pakice bullgare në Gjirin e Kotorit. Paraardhësit e kësaj pakice në Mesjetë thuhet se kishin bartur xehe nga Novobërda e Kosovës në Dubrovnik, atëbotë Republika e Raguzës, dhe ishin kthyer prapa në brendi të Ballkanit me mushka, kuaj e gomarë të ngarkuar me kripë të blerë në pazarin e Dubrovnikut.