Vështrime

Ukraina, lufta dhe korrupsioni i harruar

Në indeksin global të perceptimit të korrupsionit të Transparency International, Kosova gjendet në vendin e 87-të (bashkë me Maqedoninë e Veriut). Shqipëria ndodhet në vendin e largët 110, Serbia 96, Mali i Zi (64) qëndron më mirë se Kosova dhe vendet e tjera të rajonit. Të gjitha vendet e Ballkanit janë para Ukrainës sa i përket perceptimit të korrupsionit, ndonëse edhe këtu ka dallime të mëdha, për shembull mes Shqipërisë dhe Malit të Zi apo edhe Kosovës.

Në indeksin global të perceptimit të korrupsionit të Transparency International, Ukraina gjendet në vendin 122 – mes Nigerit dhe Zambisë dhe vetëm pak vende para Rusisë (136). Gjykata Evropiane e Auditorëve në një raport shkruan se dhjetëra miliarda të dhuruara nga BE-ja nuk kanë pasur kurrfarë efekti në reformimin e Ukrainës. Megjithatë, presidenti Vollodomir Zelenski minimizon problemin e korrupsionit, ndonëse në pushtet ka ardhur me agjendën antikorrupsion. Çfarë ka të bëjë krejt kjo me Ballkanin?

Në indeksin global të perceptimit të korrupsionit të Transparency International, Kosova gjendet në vendin e 87-të (bashkë me Maqedoninë e Veriut). Shqipëria ndodhet në vendin e largët 110, Serbia 96, Mali i Zi (64) qëndron më mirë se Kosova dhe vendet e tjera të rajonit. Të gjitha vendet e Ballkanit janë para Ukrainës sa i përket perceptimit të korrupsionit, ndonëse edhe këtu ka dallime të mëdha, për shembull mes Shqipërisë dhe Malit të Zi apo edhe Kosovës.

Nga ana tjetër: Ukraina gjendet në vendin 122 – mes Nigerit dhe Zambisë dhe vetëm pak vende para Rusisë (136). Megjithatë, Komisioni i BE-së ka propozuar që Ukrainës t’i jepet statusi i vendit kandidat. Këtë javë pritet që vendimin definitiv ta marrin kryeministrat dhe presidentët e 27 shteteve anëtare të BE-së. Tri shtetet me ekonomitë më të fuqishme (Gjermania, Franca dhe Italia) kanë paralajmëruar se nuk do të bllokojnë shpërblimin e Ukrainës me statusin e vendit kandidat.