Vështrime

Zhgënjimi nuk ka vend, sikur nuk kishte vend as festa nga e kaluara për liberalizim vizash

Nuk e di se kush e ka krijuar pritjen se më 23 qershor Kosovës do t’i hiqen vizat. Në kërkim të paralajmërimeve të tilla nga ndonjë burim i besueshëm, e që ka ndikim apo informata për procesin, nuk gjetëm asnjë gjurmë për të ardhur në një konkludim se kjo ishte data se kur duhej të hiqeshin vizat. Për më tepër, rezulton që presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, të ketë qenë i vetmi i cili kishte paralajmëruar se “tash pres që Prishtina të shpërblehet me liberalizimin e vizave dhe vetëm dua të shoh se si do ta arsyetojnë, të shpërblejnë ata që në dialog nuk kanë bërë asgjë”. Vuçiq këtë e kishte thënë në shënimin e përvjetorit të Betejës së Koshares. Po, asaj në Kosovë që festohet edhe nga kosovarët si fitore e lavdishme e UÇK-së.

Nuk ka akoma nisje formale të procedurës për liberalizim vizash. Por asnjëherë heqja e vizave nuk ka qenë më afër. Asnjëherë deri më tash nuk ka ndodhur që në nivel aq të lartë, nga shumë shefa të shteteve të BE-së, të shprehet mbështetja e që askush të mos deklarohet kundër. Kjo mbështetje politike pritet të pasohet me nisje formale të procesit në Këshill, dhe diku nga fundi i vitit të hiqen vizat. Por Kosova, ndonëse nuk ka më kushte formale që duhet përmbushur, duhet të jetë e kujdesshme në vazhdim. Për këtë nevojitet një unitet edhe i skenës politike

Nuk e di se kush e ka krijuar pritjen se më 23 qershor Kosovës do t’i hiqen vizat. Në kërkim të paralajmërimeve të tilla nga ndonjë burim i besueshëm, e që ka ndikim apo informata për procesin, nuk gjetëm asnjë gjurmë për të ardhur në një konkludim se kjo ishte data se kur duhej të hiqeshin vizat. Për më tepër, rezulton që presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, të ketë qenë i vetmi i cili kishte paralajmëruar se “tash pres që Prishtina të shpërblehet me liberalizimin e vizave dhe vetëm dua të shoh se si do ta arsyetojnë, të shpërblejnë ata që në dialog nuk kanë bërë asgjë”. Vuçiq këtë e kishte thënë në shënimin e përvjetorit të Betejës së Koshares. Po, asaj në Kosovë që festohet edhe nga kosovarët si fitore e lavdishme e UÇK-së.

Duke e ditur se sa dinak është Vuçiqi, nuk dyshojmë se e ka lëshuar me qëllim këtë kockë që me të të merren qytetarët e Kosovës dhe politikanët. Dinakëria e tij shihet në lidhjen e kësaj çështjeje me dialogun. E liberalizimi i vizave nuk është dhe nuk do të duhej në asnjë mënyrë të jetë i lidhur me dialogun. Sepse Serbia ka liberalizim vizash, dhe e ka marrë para se të niste dialogu. E përparimi në dialog është kusht për Kosovën dhe Serbinë për atë që quhet “rrugëtim përkatës evropian”, por jo për liberalizimin e vizave. Për këtë të fundit janë kushtet të cilat Kosova qysh para katër vjetësh i ka përmbushur.