Vështrime

Daja im, para softuerit kinez

1.

Si po na kontrollon Kina në shtëpinë tonë

1.

Më ndodh shpesh që kur shoh njerëz me orë të mençura - aso që pos kohës të tregon, mes tjerash, edhe hapat e bërë gjatë ditës, energjinë e shpenzuar, ritmin e zemrës, nivelin e oksigjenimit e kështu me radhë, më bie në mend një shkrim i historianit dhe intelektualit publik Yuval Noah Harari mbi aftësinë e totalitarizmit për të shfrytëzuar këto orë. Në shembullin që ai jepte do të mund të imagjinohej lehtë se si në një diktaturë si Koreja e Veriut të angazhonte rrjetin e vet të spiunazhit për të përcjellë reagimet e popullatës së vet kur në lajmet qendrore të mbrëmjes të shfaqej Kim Jong Uni. Orët e mençura do të përcillnin, në parim të njëjtë siç funksionon “detektori i gënjeshtrave”, a janë personat që përcillen të ulur apo po lëvizin (d.m.th. a janë të vëmendshëm ndaj Prijësit), çfarë janë rrahjet e zemrës së këtyre personave kur ai mban fjalimin e tij patriotik të radhës (e çfarë mund të jetë fjalimi i Prijësit nëse jo patriotik), nëse ka shtim të rrahjeve, a është shenjë pëlqimi ndaj ndonjë pjese të fjalimit ku Prijësi flet për madhështinë e revolucionit korean apo shenjë mospëlqimi në pjesën e fjalimit ku Prijësi flet për imperializmin amerikan, dallimi në reagime të trupit mes momentit kur Prijësi mban fjalim dhe kronikës së zakonshme mbi arritjen e planit 120 për qind në prodhimin e patates apo për suksesin e një sportisti korean në Lojërat Aziatike, e kështu me radhë.