Vështrime

Rendi i ri ballkanik

Samiti i fundit i Këshillit Evropian ishte i veçantë. Ishte disi si një dramë tipike ballkanase dhe rrjedhimisht solli lajme të mira dhe lajme të këqija. Lajme të mira erdhën nga BE-ja, ndërsa lajme të këqija erdhën nga Ballkani. Le të fillojmë me lajme të mira.

Rama nuk është “argat i Serbisë”, “vasal i Vuçiqit” apo “agjent rus”. Ka një shpjegim shumë më elegant. Rama dhe Vuçiqi ndajnë shumë interesa të përbashkët: të dy janë në pushtet tani e një dekadë, të dy kanë degraduar demokracitë e tyre respektive, të dy kanë shkatërruar opozitën politike, të dy kanë vendosur nën kontroll pushtetet e ndara dhe institucionet e pavarura, dhe të dy kanë monopolizuar mediat kryesore të vendeve që i drejtojnë. Kësisoj, pushtetet e tyre sot nuk kërcënohen nga asnjë faktor i brendshëm. I vetmi kërcënim vjen nga jashtë

Samiti i fundit i Këshillit Evropian ishte i veçantë. Ishte disi si një dramë tipike ballkanase dhe rrjedhimisht solli lajme të mira dhe lajme të këqija. Lajme të mira erdhën nga BE-ja, ndërsa lajme të këqija erdhën nga Ballkani. Le të fillojmë me lajme të mira.

E para, kuptuam që gjasat e Kosovës për liberalizim të vizave asnjëherë nuk kanë qenë më të mëdha. Gjatë samitit, pjesa e madhe e vendeve anëtare të BE-së kanë mbështetur liberalizimin e vizave. Ndoshta edhe më me rëndësi për herë të parë asnjë vend nuk ka qenë kundër liberalizimit vizave. Ishte sinjal i rëndësishëm politik që kjo ndodhi gjatë presidencës franceze të Këshillit të BE-së. Në këtë frymë konstruktivitetit ndryshim u vërejt edhe tek Holanda. Një ditë para samitit Parlamenti Holandez ka ftuar qeverinë që të rishikojë qëndrimin për liberalizimin e vizave. Prandaj, gjatë samitit kryeministri holandez, z. Mark Rutte, deklaroi se ka progres për çështjen e liberalizimit vizave. Rrjedhimisht, tani jemi me një skenar ku ekzistojnë gjasat reale për përfundimin e procesit të vendimmarrjes deri në fund të këtij viti në mënyrë që qytetarët e Kosovës të udhëtojnë lirshëm në zonën Shengen nga fillimi i vitit të ardhshëm. Këtë skenar mund ta pengojë tani vetëm një regres i theksuar në sundimin e ligjit apo dialogun me Serbinë.