Vështrime

BE-ja në hall me Ballkanin dhe me vetveten

Takimi i fundit në Bruksel i liderëve të BE-së dhe i Ballkanit Perëndimor thuhet të ketë qenë aq dështim i madh, saqë tash askush nuk e merr guximin të zotohet se do të organizojë më takime të tilla. Tash BE-ja është në hall edhe me Ballkanin, edhe me vetveten. Si të zhvillohen takime të tilla të kota dhe frustruese pa rezultat. Nëse jo, si të dëshmohet atëherë se BE-ja dëshiron raporte sa më të afërta me rajonin, përfshirë edhe përmes takimeve të shpeshta në nivelin më të lartë

Takimi i fundit në Bruksel i liderëve të BE-së dhe i Ballkanit Perëndimor thuhet të ketë qenë aq dështim i madh, saqë tash askush nuk e merr guximin të zotohet se do të organizojë më takime të tilla. Tash BE-ja është në hall edhe me Ballkanin, edhe me vetveten. Si të zhvillohen takime të tilla të kota dhe frustruese pa rezultat. Nëse jo, si të dëshmohet atëherë se BE-ja dëshiron raporte sa më të afërta me rajonin, përfshirë edhe përmes takimeve të shpeshta në nivelin më të lartë

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, e quajti BE-në si një familje të sëmurë, në takimin e fundit të liderëve të Ballkanit Perëndimor dhe të BE-së në Bruksel. Pa dyshim, pranojnë shumë liderë që morën pjesë në atë takim dhe folën me gazetarë, fjalimi i Ramës ka lënë përshtypjen më të madhe. Thonë të ketë qenë një fjalim mes ironisë, kritikës së merituar ndaj BE-së, fyerjeve dhe pranimit se s'ka rrugë tjetër pos integrimit.

Një prej pjesëmarrësve në takim e dha këtë përshkrim: “Takimi ishte një dështim i pafalshëm i BE-së. Aq dështim, saqë duhet të mendojmë mirë se sa ka kuptim të zhvillohen takime të tilla në të ardhmen. Pa asnjë rezultat, me fjalime në të cilat përziheshin premtimet, zotimet, dashuria e ndërsjellë, por edhe zhgënjimet”.