Vështrime

100 sekonda të fundit

Të dielën një pjesë e akullnajës më të madhe në Alpet italiane u shkëput dhe shkaktoi ortekun që ua mori jetën e shtatë bjeshkatarëve. Incidenti ndodhi një ditë pasi që maja e akullnajës shënoi temperaturën rekorde prej 10 shkallësh celsius. Kryeministri Italian, z. Mario Draghi, tha se incidenti ishte “pa asnjë dyshim” i ndërlidhur me ndryshimet klimatike. Me këtë konstatim u pajtua edhe ambientalisti dhe alpinisti legjendar z. Reinhold Messner, si dhe profesori i glaciologjisë nga Universiteti i Kembrixhit, z. Poul Christoffersen. Edhe vetë Papa Françesku ishte dakord dhe rrjedhimisht tha në Twitter: “Tragjeditë që po i përjetojmë për shkak të ndryshimeve klimatike duhet të na shtyjnë urgjentisht të gjejmë rrugët e reja që do të respektojnë natyrën dhe njerëzimin”.

Një fatkeqësi në Alpet italiane, mbrëmja më e nxehtë në Podgoricë, grusht shteti në Washington dhe Samitit i NATO-s në Madrid, janë momentet përbashkuese të një ore apokaliptike

Të dielën një pjesë e akullnajës më të madhe në Alpet italiane u shkëput dhe shkaktoi ortekun që ua mori jetën e shtatë bjeshkatarëve. Incidenti ndodhi një ditë pasi që maja e akullnajës shënoi temperaturën rekorde prej 10 shkallësh celsius. Kryeministri Italian, z. Mario Draghi, tha se incidenti ishte “pa asnjë dyshim” i ndërlidhur me ndryshimet klimatike. Me këtë konstatim u pajtua edhe ambientalisti dhe alpinisti legjendar z. Reinhold Messner, si dhe profesori i glaciologjisë nga Universiteti i Kembrixhit, z. Poul Christoffersen. Edhe vetë Papa Françesku ishte dakord dhe rrjedhimisht tha në Twitter: “Tragjeditë që po i përjetojmë për shkak të ndryshimeve klimatike duhet të na shtyjnë urgjentisht të gjejmë rrugët e reja që do të respektojnë natyrën dhe njerëzimin”.

Tragjedia në Alpet italiane vjen në një kohë kur efektet e ngrohjes globale po shpërfaqen në të gjitha anët e botës. Kësisoj qeveria e Nepalit njoftoi se kampi bazë i Everestit do të zhvendoset 400 metra më poshtë nga lokacioni i tanishëm për shkak shkrirjes së akullnajës Khumbu. Në anën tjetër të botës, në Antarktik, gjendet Akullnaja Thwaites. Thwaites është akullnaja më e gjerë në botë (më e madhe se Mbretëria e Bashkuar) dhe njëkohësisht më jostabile në botë. Ajo njihet ndryshe si “akullnaja e fundit të botës” pasi që kolapsi i saj do të vendoste në lëvizje një efekt zinxhirë të shkrirjes së akullnajave të tjera, ngritjes së nivelit të detit dhe eventualisht kërcënimin e njerëzimit. Në këtë sfond, në fund të vitit të kaluar Unioni Gjeofizik Amerikan paralajmëroi se shtresa mbrojtëse e akullnajës Thwaites do të mund të shkrihej brenda tre vjetëve të ardhshëm, ndërsa javën e kaluar shkencëtarët konfirmuan se akullnaja po humb akullin më shpejt se në cilëndo periudhë tjetër në 5.000 vjetët e fundit. Por efektet e ndryshimeve klimatike nuk po shpërfaqen vetëm në viset ekstreme të globit sikur Alpet italiane, Everest apo Antarktik. E gjithë bota po thyen rekorde të nxehtësisë këtë verë.