Vështrime

BE-ja të heqë dorë nga “ambiguiteti” nëse do sukses të dialogut

I ashtuquajturi “ambiguiteti konstruktiv” me të cilin u nis dialogu mes “Prishtinës dhe Beogradit” (edhe vetë ky emërtim i dialogut është me ambiguitet) vazhdon të jetë në fuqi nga “lehtësuesit” e BE-së. Ai vazhdon ta pengojë përparimin e dialogut, e kthen shpesh atë prapa dhe rrezikon krijimin e tensioneve edhe në terren për shkak se palët në mënyra të ndryshme i interpretojnë edhe dialogun, edhe marrëveshjet që janë arritur në të, edhe ato që kanë dështuar e po ashtu edhe qëllimin përfundimtar të dialogut.

I dërguari i posaçëm i BE-së, Miroslav Lajçak, ka bërë mirë kur në një intervistë për RTK-në ka konfirmuar se Kosova në mënyrë legjitime ka vendosur masat rreth targave dhe hyrje-daljes me Serbinë. Por kur thotë se BE-ja dëshiron që këto të zgjidhen “sipas standardeve evropiane”, krijohet një keqkuptim. Sepse, nuk ka “standarde evropiane” sipas të cilave, autoritetet në një shtet lëshojnë targa me emrat e qyteteve të një shteti tjetër

I ashtuquajturi “ambiguiteti konstruktiv” me të cilin u nis dialogu mes “Prishtinës dhe Beogradit” (edhe vetë ky emërtim i dialogut është me ambiguitet) vazhdon të jetë në fuqi nga “lehtësuesit” e BE-së. Ai vazhdon ta pengojë përparimin e dialogut, e kthen shpesh atë prapa dhe rrezikon krijimin e tensioneve edhe në terren për shkak se palët në mënyra të ndryshme i interpretojnë edhe dialogun, edhe marrëveshjet që janë arritur në të, edhe ato që kanë dështuar e po ashtu edhe qëllimin përfundimtar të dialogut.

Ndoshta qasja e “ambiguitetit konstruktiv” duket e duhur në teori të ndërmjetësimit mes palëve me qëndrime diametralisht të kundërta, siç janë pa dyshim Kosova dhe Serbia, por ato nuk sjellin më rezultate, sidomos në kohën moderne të mundësive të pakufizuara të komunikimit.