Vështrime

Ringjallja e zgjidhjes me dy shtete

Përsëritja e pafundme e shprehjes “zgjidhje me dy shtete” nga zyrtarët amerikanë nuk do të thotë asgjë. Por teksa pak presin që SHBA-ja të sanksionojë Izraelin ose të armatosë palestinezët (siç ka bërë me ukrainasit), ka ende hapa praktikë që Amerika dhe komuniteti ndërkombëtar mund të ndërmarrin për ta bërë zgjidhjen me dy shtete më shumë se slogan bosh

Për dekada, konflikti përcaktues i Lindjes së Mesme është rrotulluar rreth zhargonit të vetëm diplomatik: “zgjidhja me dy shtete”. Fillimisht, ky term i referohej idesë konkrete – formimit të shtetit sovran e të pavarur palestinez përkrah Izraelit. Por për shumicën e politikanëve, ideja është kthyer prej kohësh në klishe boshe, e thënë nga shprehia dhe pa shumë interes për ta analizuar atë.

Merrni parasysh telefonatën e fundit të sekretarit amerikan të Shtetit, Antony Blinken me presidentin palestinez, Mahmoud Abbas. Sipas njoftimit të Departamentit të Shtetit, Blinken “theksoi angazhimin e SHBA-së për të përmirësuar cilësinë e jetës së popullit palestinez në mënyra të prekshme dhe mbështetjen e administratës [Biden] për zgjidhje të negociuar me dy shtete”.