Vështrime

Vrasja e Al-Zawahirit: Kriza më e madhe e talebanëve

Vrasja e Al-Zawahirit do të provokojë kundërpërgjigje sfiduese talebane – por mund të provokojë edhe krizë të brendshme të pashembullt për grupin

Sulmi me dron që vrau liderin e “Al-Qaedas”, Ayman al-Zawahiri, i ka futur talebanët në një krizë të brendshme. Grupi është poshtëruar nga veprimi i njëanshëm ushtarak i SHBA-së dhe pretendimet e tij të pamëshirshme se u ka mohuar hapësirën "terroristëve" janë ekspozuar si gënjeshtra.

Kjo rrezikon dy qëllime thelbësore dhe kontradiktore të talebanëve: Ruajtjen e legjitimitetit të hierarkisë dhe dosjes së grupit, që përfshin luftëtarë të armatosur dhe ideologë fetarë dhe sigurimin e ndihmës financiare të nevojshme nga një komunitet ndërkombëtar që tashmë heziton të financojë talebanët për shkak të shqetësimeve rreth lidhjeve "terroriste".