Vështrime

Opozita bjelloruse po forcohet

Një ndryshim i dukshëm është se qeveria në ekzil ka tashmë degën e saj të armatosur, në të cilën janë regjistruar më shumë se 200.000 bjellorusë, të gatshëm të ngrihen kundër Lukashenkos në rastin e parë, përfshirë edhe me forcë. Deri vonë ushtarët bjellorusë dhe zyrtarët qeveritarë nuk kishin alternativa. Por, tani ata kanë një zgjedhje midis qeverisë jolegjitime në Minsk dhe asaj legjitime të zgjedhur me shumicë votash në vitin 2020, kryesuar nga Tikhanovskaya. Kjo zgjedhje do të bëhet kur të krijohet mundësia, e cila mund të jetë kur poshtërimi i Rusisë në Ukrainë do ta mbërthejë Kremlinin në kaos

Ndërsa lufta në Ukrainë po vazhdon, stabiliteti i Bjellorusisë fqinje, e cila ka mbështetur pushtimin rus, duket se po cenohet. A ka hapur lufta e agresionit të presidentit të Rusisë, Vladimir Putin, kutinë e Pandorës për një regjim që është praktikisht dorë e zgjatur e Kremlinit?

Kujtojmë se në zgjedhjet e fundit presidenciale të Bjellorusisë, në gusht të vitit 2020, Svetlana Tikhanovskaya mundi pothuajse bindshëm presidentin aktual, Aleksandr Lukashenko, miqtë e të cilit e kishin përjashtuar kundërshtaren e tij si një “amvise”. Kur një rritje e mbështetjes e bëri të qartë se Tikhanovskaya po shkonte drejt fitores, Lukashenko falsifikoi rezultatet, duke i dhënë vetes mbi 80% të votave dhe duke nxitur protesta të mëdha që zgjatën me muaj.