Vështrime

Gjasat për marrëveshje finale në dialog, më larg se kurrë

Kanë kaluar 11 vjet prej kur ka nisur dialogu mes Kosovës dhe Serbisë. Kanë kaluar, e janë harruar disa “vjet vendimtarë” për arritjen e marrëveshjes finale në dialog. Kanë kaluar dy vjet e gjysmë prejse BE-ja ka caktuar Miroslav Lajçakun si të dërguar të posaçëm për dialog, me qëllim që me të në krye të procesit, marrëveshja gjithëpërfshirëse “të arrihet brenda disa muajsh”. Nuk duhet harruar këto ambicie për të rikujtuar se cili ka qenë qëllimi i dialogut dhe sa i suksesshëm është ai. Mund të gjenden shumë arsye e arsyetime, por mbetet konstatimi se dialogu nuk ka arritur t’i afrojë fare pozicionet e palëve rreth marrëveshjes finale. Pas 11 vjet tentimesh, arritja e asaj marrëveshjeje nuk duket në horizont. Madje, nëse gjykojmë nga deklaratat e presidentit të Serbisë, e pa Serbinë marrëveshja nuk është e mundur, do të kalojnë edhe shumë vjet derisa të arrihet një marrëveshje e tillë. Sepse ajo nuk i intereson Serbisë.

Dakordimi për mënyrën e hyrjeve-daljeve në kufirin mes Kosovës dhe Serbisë është sukses i BE-së dhe SHBA-së. Ai për një kohë do ta evitojë eskalimin e situatës. Por dialogu ka devijuar nga qëllimi fillestar dhe arritja e marrëveshjes gjithëpërfshirëse asnjëherë nuk ka qenë më larg sesa tani. Dy palët në dialog kanë synime të ndryshme, ndërsa BE-ja e SHBA-ja nuk kanë, e as që do të kenë fuqi në një të ardhme të afërt, ta detyrojnë Serbinë që ta pranojë marrëveshjen gjithëpërfshirëse me njohje

Kanë kaluar 11 vjet prej kur ka nisur dialogu mes Kosovës dhe Serbisë. Kanë kaluar, e janë harruar disa “vjet vendimtarë” për arritjen e marrëveshjes finale në dialog. Kanë kaluar dy vjet e gjysmë prejse BE-ja ka caktuar Miroslav Lajçakun si të dërguar të posaçëm për dialog, me qëllim që me të në krye të procesit, marrëveshja gjithëpërfshirëse “të arrihet brenda disa muajsh”. Nuk duhet harruar këto ambicie për të rikujtuar se cili ka qenë qëllimi i dialogut dhe sa i suksesshëm është ai. Mund të gjenden shumë arsye e arsyetime, por mbetet konstatimi se dialogu nuk ka arritur t’i afrojë fare pozicionet e palëve rreth marrëveshjes finale. Pas 11 vjet tentimesh, arritja e asaj marrëveshjeje nuk duket në horizont. Madje, nëse gjykojmë nga deklaratat e presidentit të Serbisë, e pa Serbinë marrëveshja nuk është e mundur, do të kalojnë edhe shumë vjet derisa të arrihet një marrëveshje e tillë. Sepse ajo nuk i intereson Serbisë.

Serbia që nga nisja e dialogut ka arritur ta devijojë atë në një proces në të cilin zgjidhen disa probleme, krijohen disa problem tjera, pastaj të njëjtat zgjidhen e kështu me radhë. Pra qasja e Serbisë se përmes dialogut “duhet të zgjidhen çështjet e vogla për të rritur besimin” ka arritur ta sjellë dialogun në këtë situatë në të cilën është sot. Në situatë ku arrihen marrëveshje, pastaj bien dakord për zbatimin e tyre, të njëjtat nuk zbatohen, krijohen tensione dhe BE-ja e SHBA-ja angazhohen për t’i tejkaluar tensionet.