Vështrime

Me gjithë pengesat, e vetmja zgjidhje për Ballkanin është BE-ja

Është bërë tashmë e zakonshme që liderët e rëndësishëm botërorë në vendet e Ballkanit Perëndimor të priten me pompozitet dhe nderime, të cilat rrallëherë u bëhen kolegëve të tyre nga Perëndimi. Javën e shkuar pritje madhështore në Beograd, Sarajevë dhe Zagreb iu bë presidentit të Turqisë, Recep Tayp Erdogan. Nuk ka dyshim se ai është një prej liderëve më të rëndësishëm në këtë moment në botë. Është në krye të një shteti të madh, i cili ka rëndësi të veçantë edhe tash në kohën kur po shënon një tkurrje të madhe ekonomike. Turqia në secilin kuptim të fjalës po e ruan edhe sot rolin e lidhjes mes Lindjes dhe Perëndimit, duke qenë partner i pazëvendësueshëm edhe për Lindjen, edhe për Perëndimin. Dhe, edhe Lindja edhe Perëndimi, edhe kur janë të pakënaqur me qëndrimet e Turqisë, e mbajnë atë si partnere të pazëvendësueshme.

Duhet rikujtuar se BE-ja, me gjithë të metat që ka dhe gabimet që shpesh i bën në rajon, është e vetmja rrugë që vendet e rajonit të Ballkanit Perëndimor duhet ta ndjekin. Fundi i fundit, ndonëse edhe Turqia, në disa raste edhe Kina e Rusia, apo Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Katari, kanë ndihmuar - ndihma më e madhe, megjithatë, ka ardhur nga BE-ja. Por duket sikur politikanët e rajonit e konsiderojnë si të garantuar ndihmën që vjen nga BE-ja dhe Perëndimi dhe nuk e shohin të rëndësishme t’u falënderohen sikur iu falënderohen liderëve të vendeve të tjera

Është bërë tashmë e zakonshme që liderët e rëndësishëm botërorë në vendet e Ballkanit Perëndimor të priten me pompozitet dhe nderime, të cilat rrallëherë u bëhen kolegëve të tyre nga Perëndimi. Javën e shkuar pritje madhështore në Beograd, Sarajevë dhe Zagreb iu bë presidentit të Turqisë, Recep Tayp Erdogan. Nuk ka dyshim se ai është një prej liderëve më të rëndësishëm në këtë moment në botë. Është në krye të një shteti të madh, i cili ka rëndësi të veçantë edhe tash në kohën kur po shënon një tkurrje të madhe ekonomike. Turqia në secilin kuptim të fjalës po e ruan edhe sot rolin e lidhjes mes Lindjes dhe Perëndimit, duke qenë partner i pazëvendësueshëm edhe për Lindjen, edhe për Perëndimin. Dhe, edhe Lindja edhe Perëndimi, edhe kur janë të pakënaqur me qëndrimet e Turqisë, e mbajnë atë si partnere të pazëvendësueshme.

Kështu Turqia sot është mike e Perëndimit, por edhe e Rusisë. Ajo i shet armë Ukrainës dhe nuk i mbështet sanksionet ndaj Rusisë. Presidenti Erdogan, që e përsëriti edhe gjatë qëndrimit të tij treditësh në tri vendet e Ballkanit Perëndimor, nuk flet për “agresionin rus ndaj Ukrainës” siç thonë në NATO dhe në BE, por për “luftën mes Rusisë dhe Ukrainës”. Ai ndërmjetësoi dhe në arritjen e disa marrëveshjeve, siç ishte ajo për shitjen e drithit nga Ukraina që mori lejen e Rusisë për të kaluar përmes Detit të Zi.