Vështrime

Një goditje kundër diktatorit rus

Ky nuk është fundi i betejës për shpëtimin e Ukrainës, por ikja si lepuj e ushtarëve rusë në pjesën lindore të Ukrainës tregon se ushtria ruse nuk është e pamposhtur. Ky momentum mund të jetë kthesë në konflikt

Ky nuk është fundi i betejës për shpëtimin e Ukrainës, por ikja si lepuj e ushtarëve rusë në pjesën lindore të Ukrainës tregon se ushtria ruse nuk është e pamposhtur. Ky momentum mund të jetë kthesë në konflikt

Më 24 shkurt 2022 Vladimir Putini sulmoi Ukrainën. Ushtria e tij nisi të marshojë drejt Kievit, kryeqytetit të vendit fqinj. Putini deklaroi se “operacioni special” i tij drejtohej kundër qeverisë neonaziste të Kievit. Ëndrra ruse ishte që Kievi të binte brenda dy-tri ditësh, pastaj të instalohej një qeveri marionetë dhe – loja mbaroi. Në fakt, metodat e ushtrisë ruse në mësymjen për pushtimin e Ukrainës ishin naziste. Kur forcat ruse u përballën me rezistencën e fuqishme ukrainase, ato kryen krime të tmerrshme të luftës në disa qytete afër Kievit. Pastaj ikën me bisht nën shalë. Kievi nuk ra.

Kjo ishte kthesa e parë e madhe në luftën e Ukrainës për të ruajtur shtetësinë e saj përballë agresionit rus. Gjashtë muaj e gjysmë pas sulmit rus një kthesë tjetër është shënuar këtë fundjavë: ushtria e motivuar ukrainase i ka përzënë trupat ruse nga pjesa më e madhe e rajonit të Harkivit në Ukrainën verilindore.