Vështrime

Dimri i vendimmarrjes i Ukrainës

Pra, ne po përballemi me një dimër jo vetëm pakënaqësie (siç e përshkroi presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, në një takim në Kiev javën e kaluar), por edhe vendimi. Ajo që duket e sigurt është se lufta do të vazhdojë në të ardhmen e parashikueshme. Është e paimagjinueshme që Putini të pajtohet me kërkesat e Ukrainës, ashtu siç është e pamundur ta shohësh Ukrainën të vendosë për shumë më pak. Ajo që mbetet për t'u parë është sesi vendimet e marra larg fushëbetejës këtë dimër ndikojnë në rrjedhën e luftës që vjen në pranverë

Kiev – Lufta e Rusisë kundër Ukrainës, të cilën presidenti Vladimir Putin e filloi në 2014-n dhe e zgjeroi në shkurt, ka shënuar kthesë dramatike pas çlirimit nga forcat ukrainase, brenda më pak se një jave, të rreth 8.800 kilometrash katrorë të territorit në verilindje të vendit në rrethinën e Kharkivit. Strategët rusë, me sa duket të përqendruar në kundërsulmin e vazhdueshëm ukrainas në jug të vendit, ishin të papërgatitur për sulmet, dhe trupat ruse të trajnuara dobët dhe të udhëhequra dobët nuk ishin në përputhje me homologët e tyre ukrainas shumë kompetentë dhe të motivuar.

Ajo që ndodhi ishte një kthesë, por jo ende një pikë kthese, në luftë. Është shumë herët për të nxjerrë përfundimet nga përfitimet e Ukrainës në fushëbetejë, aq më pak për të arritur në përfundimin se ajo që ndodhi në Kharkiv është pararojë për të gjithë vendin. Rusia ende pushton shumicën dërrmuese të territorit që aneksoi në vitin 2014 dhe më pas, dhe shumë rusë e konsiderojnë Krimenë në veçanti si të tyren. Kjo sugjeron se rikthimi i saj do të ishte jashtëzakonisht i vështirë, veçanërisht pasi kërkohet më shumë forcë ushtarake për të kryer operacione sulmuese sesa për t'u mbrojtur.