Vështrime

Një president që çdo ditë e flet nga një marrëzi

Skandali i fundit i Zoran Millanoviqit? Kjo pyetje duket e tepërt, sepse presidenti i Kroacisë është aq i mençur, saqë çdo ditë e prodhon nga një skandal, nganjëherë edhe nga dy brenda 24 orëve. Javën që shkoi në Slloveni u mbajt Samiti i nismës Bërdo-Brijuni. Në këto takime marrin pjesë krerët e shteteve të Ballkanit Perëndimor, plus Sllovenia dhe Kroacia si shtete anëtare të BE-së. Kjo nismë renditet në mesin e shumë nismave ku flitet shumë për raportet e mira ndërshtetërore, për bashkëpunimin ekonomik dhe për procesin e integrimeve evropiane. Gjatë drekës së shtruar për kryetarët e shteteve që marrin pjesë në Procesin Bërdo-Brijuni, Zoran Millanoviqi e mohoi gjenocidin në Srebrenicë. Këtë ai e ka bërë edhe më herët, por mohimi i gjenocidit në një forum të tillë është një “cilësi” e re. Për skandalin e fundit të Millanoviqit raportoi gazeta e pavarur serbe “Danas”. Në përkrahje të presidentit kroat u angazhua menjëherë Millorad Dodiku, anëtar serb iPpresidencës së Bosnjë-Hercegovinës. Dy anëtarët e tjerë të Presidencës së Bosnjës, Shefik Xhaferoviq dhe Zhelko Komshiq, e kundërshtuan deklaratën e Millanoviqit lidhur me Srebrenicën.

Kroacia është ndër vendet më të bukura të Bashkimit Evropian, por ky vend përfundimisht e ka presidentin më të keq mes vendeve anëtare të BE-së. Socialdemokrati i dikurshëm Zoran Millanoviq në rolin e presidentit është shndërruar në provokator të nivelit të kafehaneve ballkanike

Skandali i fundit i Zoran Millanoviqit? Kjo pyetje duket e tepërt, sepse presidenti i Kroacisë është aq i mençur, saqë çdo ditë e prodhon nga një skandal, nganjëherë edhe nga dy brenda 24 orëve. Javën që shkoi në Slloveni u mbajt Samiti i nismës Bërdo-Brijuni. Në këto takime marrin pjesë krerët e shteteve të Ballkanit Perëndimor, plus Sllovenia dhe Kroacia si shtete anëtare të BE-së. Kjo nismë renditet në mesin e shumë nismave ku flitet shumë për raportet e mira ndërshtetërore, për bashkëpunimin ekonomik dhe për procesin e integrimeve evropiane. Gjatë drekës së shtruar për kryetarët e shteteve që marrin pjesë në Procesin Bërdo-Brijuni, Zoran Millanoviqi e mohoi gjenocidin në Srebrenicë. Këtë ai e ka bërë edhe më herët, por mohimi i gjenocidit në një forum të tillë është një “cilësi” e re. Për skandalin e fundit të Millanoviqit raportoi gazeta e pavarur serbe “Danas”. Në përkrahje të presidentit kroat u angazhua menjëherë Millorad Dodiku, anëtar serb iPpresidencës së Bosnjë-Hercegovinës. Dy anëtarët e tjerë të Presidencës së Bosnjës, Shefik Xhaferoviq dhe Zhelko Komshiq, e kundërshtuan deklaratën e Millanoviqit lidhur me Srebrenicën.

Mohimi i gjenocidit në Srebrenicë është hedhje e kripës në plagët e shumë njerëzve në Bosnjë. Dilemën nëse në Srebrenicë është kryer gjenocid apo jo e kanë zgjidhur qëmoti të gjitha instancat juridike të OKB-së. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë ka theksuar se forcat serbe në korrik të 1995-s kanë kryer gjenocid në Srebrenicë. Në disa vendime të Tribunalit të Hagës për ish-Jugosllavi oficerë të lartë të serbëve të Bosnjës janë dënuar për gjenocid, mes tyre edhe Ratko Mlladiqi, plus Radovan Karagjiqi si lider politik. Millanoviq duket se nuk i merr seriozisht vendimet e drejtësisë së OKB-së, për dallim nga institucionet e tjera kroate. Kësisoj, ai është bërë aleat me politikanët serbë, të cilët ditë e natë mohojnë krimet serbe në Bosnjë, përfshirë gjenocidin në Srebrenicë. Më parë Millanoviq i kishte fyer myslimanët e Bosnjës me një deklaratë raciste, duke thënë se para se të flasin për shtet qytetar duhet të pajisen me parfum e sapun.