Vështrime

Varietetet e pabarazisë klimatike

Këto dhe shumë veprime të tjera të ndërmarra në vende të ndryshme duhet të inkurajojnë ata që së shpejti do të takohen sërish në kuadër të COP27 dhe OKB-së. Sfida është të rriten të gjitha përpjekjet që po bëhen për të fituar garën kundër kërcënimit më të madh ekzistencial të njerëzimit

Nëse Betimi i Besnikërisë së Shteteve të Bashkuara do të rishkruhej për botën e shekullit të njëzetenjë, klauzola “dhe drejtësi për të gjithë” mund të ndryshohej në “dhe drejtësi klimatike për të gjithë”, duke pasur parasysh rëndësinë kryesore të kësaj çështjeje. Një mësim i dhimbshëm nga dekadat e fundit – jo vetëm në SHBA, por në mbarë botën – është se efektet negative të ndryshimeve klimatike nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë midis vendeve dhe komuniteteve. Ndërsa kriza klimatike ka implikime shkatërruese për të gjithë ne, sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, António Guterres, thekson me të drejtë se "të varfrit dhe të pambrojturit janë të parët që vuajnë dhe goditen më keq".

Sipas organit autoritar botëror të shkencës klimatike, Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC), rënia në prodhimin dhe cilësinë e të korrave, rritja e dëmtuesve dhe sëmundjeve të të korrave dhe ndërprerje të tjera kanë prekur në mënyrë disproporcionale të varfrit, ashtu si i nxehti i shpeshtë dhe ekstrem kërcënon në mënyrë disproporcionale fëmijët dhe të moshuarit. Ndërsa ndryshimet klimatike prishin njëkohësisht sigurinë e ushqimit, njeriut, ujit dhe ekosistemit, ne mund të presim shumë më tepër efekte të pafavorshme shkallëzuese.