Vështrime

Çfarë qëndron prapa debatit për reparacione të Polonisë?

Jaroslaw Kaczyński s’do mend se po shpresonte që opozita të hiqte dorë nga të gjitha pretendimet polake për reparacione. Duke iu bashkuar qartësisht këtij treni, Platforma Qytetare mund ta godasë strategjinë e tij elektorale. Por kjo njashtu do të nënkuptonte se çështja e ka nisur një jetë të ndarë nga dhe përtej asaj që e synonte Kaczyński. Rezultati është i pasigurt, porse, paradoksalisht, mburoja më e mirë për Gjermaninë mund të jetë vetë Kaczyński, propozimet fryese dhe ligjërisht të dyshimta të të cilit për zgjidhjen e çështjeve të tilla, nuk mund të merren seriozisht

Prejse Rusia ka pushtuar Ukrainën më 24 shkurt, Polonia është përballur me kërcënime të përditshme nga propagandistë rusë se do të jetë vendi i radhës për pushtim. Me gjithë tensionet e larta, partia polake në pushtet Ligj dhe Drejtësi (PiS) ka vendosur që të nisë një luftë me Gjermaninë – një prej aleatëve tanë më të ngushtë – duke kërkuar reparacione të mëdha lufte për shkatërrimin e shkaktuar nga Rajhu i Tretë i Hitlerit.

Më 1 shtator, në përvjetorin e shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore, udhëheqësi i PiS-së, Jarosław Kaczyński, e prezantoi një raport që e përcaktoi në 1.3 trilionë dollarë shumën e humbjeve të Polonisë gjatë kohës së luftës. Përderisa PiS-ja kishte përmendur reparacionet që nga ardhja në pushtet rreth shtatë vjet më parë, kjo është hera e parë që çështja është ngritur me Gjermaninë. Në të vërtetë, çështja është sa formalisht po aq edhe moralisht e paqartë – përderisa korrektësia politike qëndron në drejtimin e kundërt.