Vështrime

Tri mësime holandeze për vizat

Holandezi Sven Krameri sapo kishte fituar medaljen e artë olimpike në patinazh. Menjëherë pas garës, një gazetare amerikane filloi intervistën duke e pyetur për emër, vendin që e përfaqëson dhe çfarë kishte fituar. Krameri u përgjigj: “Je e marrë? Nuk përgjigjem në këtë budallallëk”. Kjo përgjigje e legjendës holandeze të patinazhit më së bukuri kap vetinë kyçe të shoqërisë holandeze. Holandezët janë të drejtpërdrejtë. Si më pyet për emër dhe mbiemër kur sapo fitova medaljen olimpike? Çfarë nuk shkon me ty? Pra, holandezët e thonë në sy atë që mendojnë dhe çdo gjë më pak se kjo konsiderojnë hipokrizi. Të qenët të drejtpërdrejtë dhe të sinqertë është krenari holandeze. Së bashku me biçikletën dhe mungesën e perdeve në dritare. 

Të qenët të drejtpërdrejtë dhe të sinqertë është krenari holandeze. Së bashku me biçikletën dhe mungesën e perdeve në dritare

Holandezi Sven Krameri sapo kishte fituar medaljen e artë olimpike në patinazh. Menjëherë pas garës, një gazetare amerikane filloi intervistën duke e pyetur për emër, vendin që e përfaqëson dhe çfarë kishte fituar. Krameri u përgjigj: “Je e marrë? Nuk përgjigjem në këtë budallallëk”. Kjo përgjigje e legjendës holandeze të patinazhit më së bukuri kap vetinë kyçe të shoqërisë holandeze. Holandezët janë të drejtpërdrejtë. Si më pyet për emër dhe mbiemër kur sapo fitova medaljen olimpike? Çfarë nuk shkon me ty? Pra, holandezët e thonë në sy atë që mendojnë dhe çdo gjë më pak se kjo konsiderojnë hipokrizi. Të qenët të drejtpërdrejtë dhe të sinqertë është krenari holandeze. Së bashku me biçikletën dhe mungesën e perdeve në dritare. 

Por në temat më pak zbavitëse sikur politika dhe marrëdhëniet ndërkombëtare holandezët krenohen edhe me një veti tjetër: sundimi i ligjit. Sundimi i ligjit është një nga vetitë kryesore të politikës së jashtme të Holandës. Kjo është arsyeja pse Haga është sinonim për drejtësi. Në Hagë janë të vendosura Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, Gjykata Ndërkombëtare e Krimeve, Gjykata Speciale për Libanin, Gjykata Speciale e Kosovës, Gjykata e Përhershme e Arbitrazhit dhe EUROJUST-i, në mes tjerash. Haga ka qenë nikoqire edhe e ish-Gjykatës Ndërkombëtare për Jugosllavinë, ish-Gjykatës Penale Ndërkombëtare për Ruandën dhe ish-Gjykatës Speciale për Sierra Leonen, në mes tjerash. Pra, në pak fjalë holandezët e kanë sundimin e ligjit për zemër, prandaj nuk do të duhej të ishte befasi kur në procesin e liberalizimit të vizave për Kosovën Holanda ngriti pikëpyetje pikërisht për sundimin e ligjit.