Vështrime

Eksperti i tërmetit në shënjestër të drejtësisë

Celal Sengör është mbase shkencëtari më i njohur turk në fushën e studimit të tërmeteve. Ka ligjëruar në pothuaj të gjitha universitetet prestigjioze në botën perëndimore. Një universitet në Zvicër e ka nderuar me titullin “doktor nderi”. Në një emision televiziv në Turqi, Celal Sengör ka thënë se profeti Ibrahim është figurë përrallash. Tani atij i është vërsulur drejtësia. Dhe ky nuk është rast i izoluar

Celal Sengör është mbase shkencëtari më i njohur turk në fushën e studimit të tërmeteve. Ka ligjëruar në pothuaj të gjitha universitetet prestigjioze në botën perëndimore. Një universitet në Zvicër e ka nderuar me titullin “doktor nderi”. Në një emision televiziv në Turqi, Celal Sengör ka thënë se profeti Ibrahim është figurë përrallash. Tani atij i është vërsulur drejtësia. Dhe ky nuk është rast i izoluar

Ta thuash mendimin tënd në Turqi nuk është lehtë. Madje as si shkencëtar, kur si puna e Celal Sengörit del në televizion dhe thua diçka që mund të interpretohet si kundërshtim i normave fetare. Sengöri rrezikon një vit burgim për shkak se ka thënë mendimin e tij të bazuar në hulumtime shkencore. E ka quajtur profetin Ibrahim figurë përrallash.

Sengöri nuk është një askush. Ai është një gjeolog i njohur larg përtej Turqisë, pas studimeve në SHBA në fund të viteve 1970, ai, tashmë 67-vjeçar dhe profesor i emerituar, ka ligjëruar në Oxford, në Collège de France dhe universitete të tjera të famshme. Më 1988 ky dijetar turk u nderua nga Universiteti i Neuenburgut në Zvicër me titullin “doktor nderi”. Sengöri është anëtar i akademive të shkencave në SHBA dhe në Rusi. Me vite të tëra ka ligjëruar në Universitetin Teknik të Stambollit.