Vështrime

Fjala e lirë për kë?

Kontrolli i një platforme si Twitteri ka vënë fuqi të madhe – dhe për rrjedhojë përgjegjësi të madhe – në duart e një individi të vetëm. Shumë do të varet nga Musku dhe anëtarët e këshillit të moderimit të përmbajtjes që ai emëron, për ta ushtruar mirë këtë përgjegjësi

Si ndodh që një burrë që ka ndaluar 83 milionë njerëz nga Twitter-i mund ta përdorë lirisht platformën për të postuar mesazhet e tij që denigrojnë gratë dhe mbështesin sulmin brutal ndaj shkrimtarit Salman Rushdie? E kam fjalën për liderin e Republikës Islamike të Iranit, Ayatollah Ali Khamenei, qeveria e të cilit po vret gra të reja që duan të jenë në gjendje të tregojnë flokët e tyre në publik.

Për disa vjet, aktivistja iraniano-amerikane, Masih Alinejad, ka bërë thirrje që Khamenei të ndalohet nga Twitter-i. Muajin e kaluar, së bashku me presidentin ukrainas, Volodymyr Zelensky, ajo mori çmimin e guximit Oxi 2022 në Institutin e Paqes të Shteteve të Bashkuara. Kundërshtimi ndaj Khameneit me të vërtetë kërkon guxim, siç është evidente nga sulmi ndaj Rushdie-s në gushtin e kaluar, i cili mund të gjurmohet në fetvanë e vitit 1989 të lëshuar nga paraardhësi i Khameneit, Ayatollah Khomeini, që dënonte me vdekje Rushdie-n për blasfemi.