Vështrime

Në zonën e parafashizmit

Ditët e fundit kanë ndodhur katër zhvillime në Serbi që më kanë bërë të mendoj. E para, Serbia refuzoi votimin e rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për t’ia kërkuar Rusisë pagesën e dëmeve të shkaktuara Ukrainës. Pra, me fjalë të tjera, Serbia mendon se Ukraina është fajtore për pushtimin rus. Evropa asnjëherë nuk ka qenë kaq e prerë dhe e ndarë për shkak të pushtimit rus të Ukrainës. Madje as gjatë Luftës së Dytë Botërore. Sot nuk janë neutrale as Zvicra bankare dhe as Suedia e Finlanda paqësore. Dhe, sot Serbia vazhdon të jetë pika e zezë e Evropës. E dyta, Vuçiqi e takoi të deleguarin e personit më të sanksionuar në botë, kriminelit çeçen Ramzan Kadirov. Pas takimit i deleguari i Kadirovit i është falënderuar Vuçiqit për “mbështetje Federatës Ruse” në “mbrojtje të vlerave shpirtërore, tradicionale dhe familjare”. E treta, “Russia Today” e filloi transmetimin në Serbi me mesazhin “Kosova është Serbi”. Dhe e katërta, institucionet e Serbisë respektivisht Ministria e Arsimit dhe Shkencës kanë njohur publikimin propagandues të partisë së Vuçiqit të titulluar “Napredak” si “publikim shkencor”. Pra, nga sot çfarë shkruan partia e Vuçiqit do të konsiderohet shkencë e barabartë me zbulimet e Darvinit, Galileut dhe Njutonit. Pra, vetëm disa ditët e fundit Serbia bëri katër gjëra që nuk bëri asnjë vend demokratik në Evropë.

Çdoherë krahasimi me nazizmin dhe fashizmin duhet trajtuar me kujdes. Krahasimi i padenjë me tmerret e nazizmit nuk u bën nder viktimave të tyre dhe i relativizon krimet e nazizmit. Dhe, patjetër se sot partia e Vuçiqit nuk është partia naziste e Hitlerit. Por, shenjat e një mjedisi parafashist janë brengosëse. Këto shenja e imponojnë pyetjen: Serbia nuk është sot fashiste për shkak të mungesës së vullnetit apo të mungesës së mundësive?

Ditët e fundit kanë ndodhur katër zhvillime në Serbi që më kanë bërë të mendoj. E para, Serbia refuzoi votimin e rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për t’ia kërkuar Rusisë pagesën e dëmeve të shkaktuara Ukrainës. Pra, me fjalë të tjera, Serbia mendon se Ukraina është fajtore për pushtimin rus. Evropa asnjëherë nuk ka qenë kaq e prerë dhe e ndarë për shkak të pushtimit rus të Ukrainës. Madje as gjatë Luftës së Dytë Botërore. Sot nuk janë neutrale as Zvicra bankare dhe as Suedia e Finlanda paqësore. Dhe, sot Serbia vazhdon të jetë pika e zezë e Evropës. E dyta, Vuçiqi e takoi të deleguarin e personit më të sanksionuar në botë, kriminelit çeçen Ramzan Kadirov. Pas takimit i deleguari i Kadirovit i është falënderuar Vuçiqit për “mbështetje Federatës Ruse” në “mbrojtje të vlerave shpirtërore, tradicionale dhe familjare”. E treta, “Russia Today” e filloi transmetimin në Serbi me mesazhin “Kosova është Serbi”. Dhe e katërta, institucionet e Serbisë respektivisht Ministria e Arsimit dhe Shkencës kanë njohur publikimin propagandues të partisë së Vuçiqit të titulluar “Napredak” si “publikim shkencor”. Pra, nga sot çfarë shkruan partia e Vuçiqit do të konsiderohet shkencë e barabartë me zbulimet e Darvinit, Galileut dhe Njutonit. Pra, vetëm disa ditët e fundit Serbia bëri katër gjëra që nuk bëri asnjë vend demokratik në Evropë.

***