Vështrime

Tirana të jetë kthesë për procesin e zgjerimit

Po bëhen përgatitjet përfundimtare për samitin e madh që më 6 dhjetor do të mbahet në Tiranë. Në kryeqytetin e Shqipërisë do të takohen liderët e 27 vendeve anëtare të Bashkimit Evropian dhe të gjashtë vendeve të rajonit të Ballkanit Perëndimor. Nuk ka pasur në historinë e Shqipërisë takim më të madh të nivelit të tillë. Dhe kjo, krahas vizitave që ka bërë Papa në Shqipëri, do të jetë sfidë logjistike edhe për autoritetet e Shqipërisë. Zhvillimi i samiteve të BE-së, përfshirë edhe ato të përbashkëta mes BE-së dhe vendeve të rajonit, është sfidë logjistike edhe për Belgjikën, e cila është mësuar me samite të tilla, sepse në Bruksel është selia e BE-së dhe e NATO-s dhe së paku 5 herë në vit këtu mblidhen liderët e vendeve anëtare dhe përditë vijnë vizitorë të nivelit më të lartë.

Për herë të parë që nga Samiti i Zagrebit, në vitin 2000, një samit BE-Ballkani Perëndimor do të zhvillohet jashtë territorit të Bashkimit Evropian. Por situata në BE dhe ajo në rajon nuk japin shumë arsye se ky samit do të ketë shumë gjëra për të festuar. Megjithatë, mund të shënojë një kthesë në procesin e zgjerimit, nëse në BE do të ketë më shumë unitet e në vendet e rajonit më shumë sinqeritet

Po bëhen përgatitjet përfundimtare për samitin e madh që më 6 dhjetor do të mbahet në Tiranë. Në kryeqytetin e Shqipërisë do të takohen liderët e 27 vendeve anëtare të Bashkimit Evropian dhe të gjashtë vendeve të rajonit të Ballkanit Perëndimor. Nuk ka pasur në historinë e Shqipërisë takim më të madh të nivelit të tillë. Dhe kjo, krahas vizitave që ka bërë Papa në Shqipëri, do të jetë sfidë logjistike edhe për autoritetet e Shqipërisë. Zhvillimi i samiteve të BE-së, përfshirë edhe ato të përbashkëta mes BE-së dhe vendeve të rajonit, është sfidë logjistike edhe për Belgjikën, e cila është mësuar me samite të tilla, sepse në Bruksel është selia e BE-së dhe e NATO-s dhe së paku 5 herë në vit këtu mblidhen liderët e vendeve anëtare dhe përditë vijnë vizitorë të nivelit më të lartë.

Por Shqipëria, falë edhe shkathtësisë për improvizim, pa dyshim do të jetë nikoqire e mirë e liderëve. Ajo që duket më shumë e paqartë është se çfarë rezultati konkret do të ketë ky samit sa i përket përmbajtjes. Çfarë porosish do të dërgohen nga ai dhe a do të sqarojë ndonjë gjë. Sa i përket simbolikës, ky samit do të ketë rëndësi të veçantë gjithsesi, sa për Shqipërinë aq edhe për tërë rajonin.