Vështrime

Kissingeri në Bruksel

E vetmja vlerë e targave është se imponon urgjencë dhe sjell vëmendjen e kancelarive perëndimore për dialogun. Këtë vlerë të përbashkët e ndan me tarifën 100%. Dhe në këtë sens, Kosova nuk ka ndryshuar me Kurtin, vetëm është bërë më shumë vetvetja. Ashtu siç është bërë më shumë vetvetja me tarifën 100%. Prej kohësh shumica e qytetarëve ndajnë mendimin se dialogu nuk ka sjellë ndonjë dobi për vendin, përveç kompromiseve dhe të jetuarit nga kriza në krizë. Në këtë sens targat nuk janë qëllim, por mjet. Janë klithmë për vëmendje. Vëmendje për marrëveshjen finale. Vëmendje për “idealet e paprekshme” të Kissingerit

E vetmja vlerë e targave është se imponon urgjencë dhe sjell vëmendjen e kancelarive perëndimore për dialogun. Këtë vlerë të përbashkët e ndan me tarifën 100%. Dhe në këtë sens, Kosova nuk ka ndryshuar me Kurtin, vetëm është bërë më shumë vetvetja. Ashtu siç është bërë më shumë vetvetja me tarifën 100%. Prej kohësh shumica e qytetarëve ndajnë mendimin se dialogu nuk ka sjellë ndonjë dobi për vendin, përveç kompromiseve dhe të jetuarit nga kriza në krizë. Në këtë sens targat nuk janë qëllim, por mjet. Janë klithmë për vëmendje. Vëmendje për marrëveshjen finale. Vëmendje për “idealet e paprekshme” të Kissingerit

Kur Henry Kissingeri e kishte pyetur presidentin Truman si dëshiron të mbahet mend, Trumani u përgjigj: “Kemi mposhtur përfundimisht armiqtë tanë dhe më pastaj iu kemi ndihmuar të ringrihen dhe t’u bashkohen komunitetit demokratik të shteteve. Vetëm Amerika ka mundur ta bëjë këtë”.

Përgjigjet sikur këto çdoherë e kanë bërë Kissingerin të mendojë se çfarë e dallon një diplomaci të suksesshme prej një të pasuksesshmes. Me kalimin e kohës Kissingeri kishte arritur në një përfundim: proceset e suksesshme diplomatike nuk fokusohen në përfitime të prekshme, por në idealet e paprekshme. Diplomatët e rëndomtë kërkojnë përfitime konkrete dhe zgjidhje afatshkurtra politike. Burrështetasit vizionarë e synojnë jetësimin e idealeve të paprekshme dhe afatgjata. Në fjalët e Kissingerit: “Është shenjë e mediokritetit kur dikush kërkon përfitimet e prekshme karshi idealeve të paprekshme”.