Vështrime

Metoda tekno-feudale për çmendurinë e Twitterit të Muskut

Si një feud privat, Twitteri nuk mund të ishte kurrë sheshi publik i botës. Kjo nuk ishte kurrë thelbi. Pyetja me vend është nëse do t’i japë pronarit të saj të ri anëtarësim të sigurt në klasën e re sunduese tekno-feudale

Elon Musk kishte arsye të mira për t'u ndier mjaftueshëm i papërmbushur për të blerë Twitterin për 44 miliardë dollarë. Kishte qenë pionier i pagesave online, kishte përmirësuar industrinë e makinave, kishte revolucionarizuar udhëtimin në hapësirë ​​dhe madje kishte eksperimentuar me ndërveprime ambicioze tru-kompjuter. Arritjet e tij të fundit teknologjike e kishin bërë atë sipërmarrësin më të pasur në botë. Për fat të keq, as arritjet dhe pasuria e tij nuk i dhanë atij hyrjen në klasën e re sunduese të atyre që shfrytëzojnë fuqitë e kapitalit të bazuar në renë kompjuterike. Twitteri i ofron Musk shans për të bërë ndryshime.

Që nga agimi i kapitalizmit, pushteti buronte nga zotërimi i mallrave kapitale; motorët me avull, furrat Bessemer, robotët industrialë, etj. Sot, është kapitali i bazuar në “cloud”, ose shkurt kapitali “cloud”, ai që u jep pronarëve të tij fuqi deri tani të paimagjinueshme.