Vështrime

Premtime të reja nga BE-ja, apo përsëritje të atyre të vjetra në Tiranë

Të martën, më 6 dhjetor, në kryeqytetin e Shqipërisë do të zhvillohet samiti më i madh ndonjëherë në historinë e këtij vendi. Për herë të parë një samit BE-Ballkani Perëndimor zhvillohet jashtë territorit të BE-së, që nga Samiti i Zagrebit i zhvilluar në vjeshtën e vitit 2000, në kohën kur BE-ja kishte vetëm 15 vende anëtare.

Sa u përket zotimeve politike, që lidhen me të ardhmen e vendeve në BE, pak a shumë ato do të jenë përsëritje të atyre që ishin dhënë para 22 vjetësh në Zagreb. Vërtet ky vit ka shënuar disa zhvillime pozitive. Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut i kanë nisur negociatat e anëtarësimit, Kosova është shumë afër vendimit për liberalizim vizash, Bosnjë-Hercegovina ka gjasa që deri në fund të vitit të marrë statusin e vendit kandidat. Por kur e gjithë kjo krahasohet me kohën që ka kaluar, me 22 vjet, atëherë nuk ka shumë hapësirë për kënaqësi. Në Zagreb, në vitin 2000 optimizmi ka qenë shumë më i madh

Të martën, më 6 dhjetor, në kryeqytetin e Shqipërisë do të zhvillohet samiti më i madh ndonjëherë në historinë e këtij vendi. Për herë të parë një samit BE-Ballkani Perëndimor zhvillohet jashtë territorit të BE-së, që nga Samiti i Zagrebit i zhvilluar në vjeshtën e vitit 2000, në kohën kur BE-ja kishte vetëm 15 vende anëtare.

Atëbotë, rajonit të Ballkanit Perëndimor iu premtua “e ardhmja evropiane”, që nënkuptonte integrimin në BE, por vetëm Kroacia realizoi qëllimin duke u bërë shtet anëtar në verën e vitit 2013.