Vështrime

Zemërim ndaj Frontit Perëndimor

Është gabim të bësh lajka ndaj polakëve për reagimin e tyre ndaj luftës; por është po aq e pamend të tregosh përbuzje ndaj polakëve që janë të inatosur me refugjatët. Ajo që i duhet vendit është një bisedë e sinqertë për problemet ekonomike që njerëzit po përjetojnë. Sa më gjatë që politikanët të heshtin, duke shpresuar se çështja thjesht do të davaritet, aq më e madhe mund të jetë llogaria përfundimtare

Polonia është shtëpia e rreth 2.7 milionë refugjatëve nga Ukraina: 1.2 milion mbërritën pas vitit 2014 dhe 1.5 milionë të tjerë mbërritën pas pushtimit të Rusisë më 24 shkurt. Për krahasim, Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët raporton se Gjermania ka pranuar një milion ukrainas, Republika Çeke 464.000 dhe disa vende të tjera 200.000 sosh, ose më pak. Që nga mesi i tetorit, rreth 4.7 milionë ukrainas ishin regjistruar për mbrojtje të përkohshme jashtë vendit të tyre.

Nga ana e tyre, ukrainasit - si në Poloni ashtu edhe në shtëpi - shprehin vazhdimisht mirënjohje ndaj polakëve për mikpritjen pas pushtimit dhe për ndihmën ushtarake që Polonia ka dhënë që atëherë. Megjithatë, janë ukrainasit ata që meritojnë falënderime. Ata janë ata që luftojnë dhe vdesin jo vetëm për lirinë e tyre, por edhe për lirinë e Polonisë. Megjithatë, intervistat që Przemysław Sadura dhe unë kemi bërë zbulojnë pakënaqësi në rritje midis polakëve ndaj këtyre refugjatëve.