Vështrime

Mungesa e aktivistëve të Kinës

Kur Kina iu bashkua Organizatës Botërore të Tregtisë dy dekada më parë, shumëkush parashikoi se hapja ekonomike e vendit do të çonte në mënyrë të pashmangshme në një demokratizim më të madh. Në vend të kësaj, Kina rriti censurën dhe shtypjen, ndërkohë që u bë prodhuese e gjithçkaje që populli i saj – dhe pjesa tjetër e botës – mund ta dëshironin. Ajo që Kina nuk ka prodhuar është populli i mjaftueshëm kinez për ta siguruar të ardhmen e saj dhe për ta mbështetur përparimin drejt reformave demokratike

Protestuesit kanë dalë në rrugët e qyteteve të Kinës në një shfaqje të rrallë të mospajtimit politik. Ndërsa demonstratat janë përqendruar kryesisht në politikën zero të autoriteteve për COVID-19, ato kanë ngjallur spekulime se një lëvizje pro-demokracisë - madje edhe një tranzicion politik i stilit Tajvan - mund të vijë më pas. Por kjo nuk ka gjasa, jo vetëm sepse dekada të politikave strikte të planifikimit familjar e kanë lënë Kinën me shumë pak të rinj për t'u bashkuar me luftën.

Një vend mund të thuhet se ka një “bum të të rinjve” kur përqindja e njerëzve të moshës 15-29 vjeç kalon 28%. Si anëtarët më dinamikë ekonomikisht, politikisht të pasionuar dhe fizikisht aktivë të shoqërisë, njerëzit në këtë grupmoshë kanë veçanërisht të ngjarë të sfidojnë normat, të marrin pjesë në protesta dhe të kërkojnë reforma. Pra, kur një vend po përjeton një bum rinor, ai gjithashtu mund ta gjejë veten në rrugën e ndryshimit politik – duke përfshirë, potencialisht, demokratizimin.