Vështrime

Një përkrahje Planit euro-amerikan

Që nga procesi Ahtisaari që solli shpalljen e pavarësisë së Kosovës, kjo është përpjekja më serioze ndërkombëtare për të zgjidhur çështjen e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë. Plani sjell risi në formë dhe përmbajtje që i vendosin negociatat Kosovë-Serbi në nivel bisedimesh mes të barabartëve. Por, plani po ashtu sjell sfida të mëdha që kërkojnë shumë punë, kreativitet dhe unitet politik

Që nga procesi Ahtisaari që solli shpalljen e pavarësisë së Kosovës, kjo është përpjekja më serioze ndërkombëtare për të zgjidhur çështjen e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë. Plani sjell risi në formë dhe përmbajtje që i vendosin negociatat Kosovë-Serbi në nivel bisedimesh mes të barabartëve. Por, plani po ashtu sjell sfida të mëdha që kërkojnë shumë punë, kreativitet dhe unitet politik

1.

Prej 20 janarit të këtij viti Kosova dhe Serbia kanë hyrë në një proces të ri negociator. Të dy palëve u është kërkuar përgjigje a e pranojnë kornizën e re negociatore prej dhjetë pikësh. Kjo kornizë u paraqit fillimisht në shtator të vitit të kaluar si plan Scholz-Macron, apo gjermano-francez, apo franko-gjerman, në dhjetor u paraqit nga J. Borell para vendeve anëtare të BE-së dhe u shndërrua në plan evropian, e nga deklarimi i të dërguarit amerikan Escobar gjatë këtij muaji, është plan i përbashkët euro-amerikan.