Vështrime

Shtylla e botës në demokracinë amerikane

Winston Churchill do të deklaronte bujshëm: "Ju gjithmonë mund të mbështeteni tek amerikanët për të bërë gjënë e duhur - pasi të kenë provuar gjithçka tjetër". Kjo thënie është gati të testohet. Problemi për pjesën tjetër të botës është se ajo do të ndikohet në mënyra të konsiderueshme nga ajo që ndodh në SHBA, por ka pak ose aspak aftësi për të ndikuar në zhvillimet atje. Është një realitet i pakëndshëm, por i pashmangshëm

Për më shumë se tri të katërtat e një shekulli, Shtetet e Bashkuara kanë luajtur një rol të jashtëzakonshëm dhe konstruktiv në botë. Për të qenë të sigurt, ka pasur gabime të mëdha, duke përfshirë Luftën e Vietnamit dhe Luftën e Irakut të vitit 2003, por SHBA-ja e ka pasur të drejtë shumë më shpesh sesa jo.

Rezultatet flasin vetë. Hyrja e SHBA-së në Luftën e Dytë Botërore rezultoi vendimtare. Pjesërisht për shkak të nxitjes amerikane, epoka koloniale përfundoi shpejt, nëse jo gjithmonë paqësisht. Krijimi i një rendi të aleancave të pasluftës ndihmoi për të siguruar që Lufta e Ftohtë të mbetej e ftohtë dhe të përfundonte në përputhje me interesat dhe vlerat perëndimore. Një sërë institucionesh dhe politikash siguruan bazën për rritje të paprecedentë ekonomike globale dhe zgjatje të jetëgjatësisë.