Vështrime

Fundi i dy karrigeve të Serbisë

Në vendet demokratike është me rëndësi të dëgjojmë çfarë thonë liderët politikë gjatë takimeve partiake, mbledhjeve të qeverisë apo seancave të kuvendit. Këto janë forume demokratike ku idetë prezantohen, argumentet ballafaqohen dhe zgjidhjet dakordohen. Sidoqoftë, në autokraci është ndryshe. Në autokraci partitë, qeveria, kuvendi, media, gjyqësori – të gjitha janë makijazh i pushtetit që mban lideri, fuhrer apo il duce. Në autokraci lideri i drejtohet drejtpërdrejt popullit i papenguar nga institucionet demokratike dhe të baraspeshimit të pushteteve. Kësisoj, konferencat për shtyp të presidentit serb Vuçiq janë shndërruar në ngjarjen më të rëndësishme të jetës publike të Serbisë. Të ngjashme me pamjet e Koresë Veriore konferencat për shtyp të Vuçiqit transmetohen drejtpërdrejt në trembëdhjetë kanale të ndryshme televizive të Serbisë. Aty prezantohen sfidat më të mëdha, planet më të rëndësishme dhe sukseset më të veçanta të vendit.

Sot dakordimi i Kosovës dhe Serbisë mbi propozimin franko-gjerman është kontributi më domethënës i tyre kundër pushtimit rus të Ukrainës. Heqja e argumentit rus për Kosovën në sfondin e pretendimeve të saj në Ukrainë është aspekt kyç i përkushtimit dhe interesave të kancelarive në Evropë dhe SHBA në kuadër të propozimit franko-gjerman. Nga Kosova dhe Serbia nuk pritet t’i dërgojnë tanket “Leopard”, por pritet të dakordohen për propozimin franko-gjerman

Në vendet demokratike është me rëndësi të dëgjojmë çfarë thonë liderët politikë gjatë takimeve partiake, mbledhjeve të qeverisë apo seancave të kuvendit. Këto janë forume demokratike ku idetë prezantohen, argumentet ballafaqohen dhe zgjidhjet dakordohen. Sidoqoftë, në autokraci është ndryshe. Në autokraci partitë, qeveria, kuvendi, media, gjyqësori – të gjitha janë makijazh i pushtetit që mban lideri, fuhrer apo il duce. Në autokraci lideri i drejtohet drejtpërdrejt popullit i papenguar nga institucionet demokratike dhe të baraspeshimit të pushteteve. Kësisoj, konferencat për shtyp të presidentit serb Vuçiq janë shndërruar në ngjarjen më të rëndësishme të jetës publike të Serbisë. Të ngjashme me pamjet e Koresë Veriore konferencat për shtyp të Vuçiqit transmetohen drejtpërdrejt në trembëdhjetë kanale të ndryshme televizive të Serbisë. Aty prezantohen sfidat më të mëdha, planet më të rëndësishme dhe sukseset më të veçanta të vendit.

Në këtë drejtim konferenca e fundit për shtyp e Vuçiqit pas takimit me 5-shen e emisarëve ndërkombëtarë tërhoqi vëmendje të madhe. Ishte konferencë ndryshe nga të gjitha të tjera deri më sot. Aty pamë një Vuçiq krejtësisht ndryshe nga fjalimi i të cilit mund të nxjerrim së paku tri mesazhe kryesore.